logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Bosatlas van het voedsel


bosatlas van het voedselHeel Nederland (misschien wel heel de wereld) is in de ban van eten. Zeker nu ik deze recensie schrijf, in januari, is iedereen helemaal vol van eten. Of juist niet, met het goede voornemen om flink af te vallen. De Bosatlas van het voedsel staat er ook vol mee, maar dan op een heel andere manier dan alle kook- en lifestyleboeken. In de Bosatlas van het voedsel lees je juist hoe de voedselvoorziening aan het begin van de 21e eeuw is georganiseerd. Daarbij maakt deze bijzondere bosatlas gebruik van heel wat verschillende bronnen om voedselproductie/verbouw, verwerking en consumptie in beeld te brengen op alle denkbare manieren. Zo zie je in duidelijke landkaarten waar bijvoorbeeld de fabrieken van Campina en Friessche Vlag staan, waar de meeste suikerbieten en aardappelen geoogst worden, maar ook waar de meeste obesitas heerst, waar mensen het vaakst uit eten gaan, waar de meeste bedrijfsrestaurants zijn, en ga zo maar door. bosatlas van het voedsel2Zo krijg je een mooi totaalbeeld van land tot bord, en alles wat daar tussenin gaat. Veel overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben hun bijdrage geleverd aan deze unieke Bosatlas, en dat levert een actueel en overzichtelijk boek vol informatie over Nederland en hoe zijn inwoners omgaan met voedsel. De Bosatlas van het voedsel laat zien hoe de voedselvoorziening van Nederland aan het begin van de 21e eeuw is georganiseerd. Gebruikmakend van gegevens uit onomstreden bronnen brengen we in kaart wat er allemaal gebeurt voordat voedsel op ons bord belandt, van grond tot mond. Vele overheden, kennisinstellingen en bedrijven hebben hun bijdrage geleverd aan deze uitgave. Mede door hun inbreng is deze atlas een actuele, overzichtelijke en kleurrijke compilatie van alles wat Nederland bijzonder maakt op het gebied van voedsel. Het boek bevat overigens niet alleen topografische kaarten met daarin de informatie aangeduid: er staan ook heldere infographics in over bijvoorbeeld de cacaoproductie, schitterende overzichtsfoto’s van luchtfotograaf Karel Tomeï en andere verhelderende en sfeervolle fotografie. Een mooi boek om je over te verwonderen en de verbijsteren. Het is niet alleen voor vakidioten die in de voedselbranche zitten, want ook voor ‘leken’ die willen weten waar hun bordje eten vandaan komt is het een schitterend informatief boek. De Bosatlas van het voedsel Noordhoff, 116 pagina’s, hardcover. Prijs: 29,99 euro. ISBN: 9789001120122

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.