logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De avonturenschool van Juf Wervelwind, Elise Primavera


De avonturenschool van Juf Wervelwind De avonturenschool van Juf Wervelwind is niet zo maar een school. Het is een school die alleen voor meisjes is bestemd waarvan de ouders het te druk hebben om zich om de meiden te bekommeren. Een sterk signaal dat Elise afgeeft aan onze maatschappij, waar opvoeding een soort bijzaak lijkt te zijn. Ook de kinderen die juf Wervelwind heeft uitgekozen hebben van die drukke ouders. Daardoor mogen de kinderen alles, maar leren ze niets. Ze krijgen geen opvoeding mee. Gelukkig zijn ze stuk voor stuk uitgezocht door juf Wervelwind, en mogen ze les krijgen op De Avonturenschool. Maar omdat de meisjes daar helemaal niets van af wisten is het natuurlijk wel even schrikken geblazen, als ze in de vuurtoren terecht komen, en strenge instructies krijgen van de juf. Gelukkig is ze niet alleen maar streng, maar weet ze ook precies waar de meisjes van dromen. Zo krijgen ze een geweldig hemelbed, ontbijten ze met verjaardagstaart (geen van de kinderen heeft die ooit geproefd!) en beleven ze spannende en soms iets té spannende avonturen. Het verhaal is een wonderlijk avontuur, met een ietwat verbitterde Juf Wervelwind aan het hoofd van de avonturenschool. Halverwege het boek kom je er achter waarom: zelf is ze ook een kind van twee drukke ouders. Ze heeft dus alles zelf moeten uitzoeken, en heeft daarom besloten dat het leven een groot avontuur moet worden. En omdat ze dat goed voor elkaar heeft, draagt ze haar lessen, samen met de Corgi-honden Abel en Tasman, uit naar andere meisjes van drukke ouders. Dat Juf Wervelwind een tikje vreemd is mag duidelijk zijn. Je wisselt als lezer telkens tussen het gevoel dat ze een vervelend, bazig mens is en een stukje vertedering. Door het boek heel leren de kinderen de meest wonderlijke dingen, van expres verdwalen tot tanden poetsen, van een verjaardagstaart bakken tot je eigen mening hebben. Het boek is prettig geschreven, en heeft prachtige potloodillustraties, die door hun geschetste uitstraling heel zacht en bijna aaibaar overkomen. Ga jij samen met Bra, Milly, Annabel en Femke mee naar de avonturenschool?

Informatie

De Avonturenschool van Juf Wervelwind, Elise Primavera
Illustrator: Elise Primavera uitgeverij De Fontein, 272 pagina’s, hardcover. Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789026138584

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.