Er waren eens een draak, een heks en een reus die zichzelf gigantisch gemene griezels vonden. Tot de dag dat ze de ukkepuk Nittepetit tegen kwamen. Op dat moment ontdekten ze iets verschrikkelijks, dat hun leven werkelijk op hun kop zette!
De 3 gigantisch gemene griezels is een heerlijk boek, dat kinderen lekker op het verkeerde been zet. Het begint met een half-enge inslag, waarbij de kinderen kennismaken met een drietal afzichtelijke schepsels: een draak, een heks en een reus: alle drie om al de griezels van te krijgen. Maar dan leren ze te kijken door de ogen van de ukkepuk Nittepetit: een naïeve blik, nieuw voor deze wereld, en ontdekken de kinderen al snel dat er meer achter de griezels zit dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Dan zien ze ineens niet meer die enorme tanden, maar juist de lieve ogen, zien ze niet die grote handen, maar die nog grotere glimlach… een schitterend boek dat kinderen laat ervaren dat je niet moet afgaan op de eerste indruk, op hetgeen je oog direct ziet.
De verhaalstijl is lekker snel en eenvoudig. Het leest dan ook snel weg, en het boek heeft een mooie, heldere opbouw. Er loopt niets door elkaar, en zelfs als Ukkepuk ten tonele verschijnt, krijgen de drie griezels afzonderlijk alle aandacht die ze verdienen. De prenten, gemaakt door David Melling, zijn leuk, kleurrijk en vol details. Kinderen zullen veel nieuwe elementen kunnen vinden, iedere keer weer opnieuw: de bulten op de draak, zijn klauwen, de hondenriem van zijn huisdier, de spiegeltjes van de auto om het middel van de reus… een boek om vaak te lezen!
De 3 gigantisch gemene griezels, Hiawyn Oram
Zirkoon, december 2011, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. ISBN: 9789052474557
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Het is ook een ontzettend leuk boek. De tekenstijl van Melling is ook zeker wel herkenbaar hoor, hoewel het wel iets minder ‘knuffelig’ is, zijn de monsters nergens echt angstaanjagend, ze hebben altijd wel iets lieflijks.
De leeftijd is bij dit soort dingen altijd moeilijk: het blijven ‘enge’ wezens die aan bod komen, in een kinderbreintje krijgen ze al snel een eigen leventje. Ik denk dat het prentenboek in de regel wel geschikt is voor een jaar of 4, maar zal tot een jaar of 7 zeker leuk blijven. Vooral dankzij de prenten, waar ontzettend veel op te ontdekken is, ook voor oudere kinderen.
Klinkt goed en ziet er leuk uit! Grappig, Dave Melling maakte hiervoor heel andere illustraties dan ik ze ken van zijn berenboeken (‘Ik wil een knuffel’ bijvoorbeeld).
Voor welke leeftijd is het ongeveer? Is het een prentenboek?