logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, Jonas Jonasson

9789056723743

Het boek De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is al een wat ouder boek, maar zonder twijfel nog steeds een heel succesvol boek: het staat al ruim twee jaar in de toplijsten als het gaat om verkopen! Niet zo raar, want bijna iedereen is al snel gevangen door de vertederende bezigheden van de hoogbejaarde man, hoe gruwelijk ze misschien ook mogen zijn.

Hoofdrolspeler in het boek is Allan. Hij wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis. Iedereen kijkt er naar uit, behalve Allan zelf. Hij vertrekt voor de taart aangesneden is. De nuchter man vindt namelijk dat de tijd die hem rest beter besteed kan worden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Vanaf daar begint zijn wonderlijke avontuur, waarin hij nieuwe vrienden, maar ook nieuwe vijanden maakt. Bijzondere vrienden, dat is zeker. Jet moet namelijk weten dat Allan weinig tot geen angst kent en niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Schuldgevoel en wroeging komen dan ook niet in zijn boekje voor. Eerlijkheid en vriendschap echter wel. Door die denkwijze komt hij van de ene situatie in de andere, met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

De 100-jarige man beleeft zo heel wat bijzondere avonturen, en door verschillende lotspelingen blijft hij echter buiten het schot van de politie en justitie. Ondertussen laat hij een spoor aan lijken achter, de een na de ander verdwijnt. Ondertussen overdenkt hij zijn rijke leven en de bijzondere personages die hij daarin tegen is gekomen. Het boek heeft een heerlijke vaart. Het gaat niet razendsnel, maar dat moet je ook niet verwachten bij zo’n hoogbejaarde man. Het boek verrast je iedere keer weer, en dat maakt het lezen zo’n pretje. Ik heb overigens gehoord dat sommigen de hoofdstukken waarin hij terug kijkt in het verleden overgeslagen hebben. Dat kan, in principe mís je d’r niets in, maar je weet wel wat beter wiens avonturen je aan het lezen bent: de avonturen van een belezen, wijs en doorleefd mens. Een 100-jarige, pientere man, die uit het raam klom… en verdween!

De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween, Jonas Jonasson
Signatuur, februari 2011, 358 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789056723743


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.