logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Das Boot, Sony Pictures


Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van de film Das Boot, brengt Sony Pictures Home Entertainment het meesterlijke WOII-epos voor de eerste keer uit op Blu-ray Disc. Deze langverwachte, digitaal gerestaureerde versie van de succesvolle ‘director’s cut’ voegt zestig zenuwslopende minuten toe aan de originele versie. De originele versie van de film werd voor zes Oscars genomineerd, waaronder Beste Regisseur en Beste Film. In deze 2-delige set zijn ook de originele bioscoopversie van de film en bijna drie uur aan nieuw bonusmateriaal met exclusieve features en een retrospectieve documentaire met regisseur Wolfgang Petersen, opgenomen.

Wie kent de filmklassieker Das Boot nu eigenlijk niet?Een sublieme film, ook voor hen die eigenlijk helemaal niets ophebben met oorlogsfilms of historische films. Waarom? Omdat de film zo overvol zit met verschillende elementen: hoop, oorlogszucht, overlevingsdrang of overwinningsdrang, maar ook scepsis ten opzichte van het gezag, en natuurlijk, boven alles: het leven op een onderzeeboot en de situatie waarin het geheel zich afspeelt: de Tweede Wereldoorlog, op oorlogspad naar de Engelsen, om hen te verslaan in een enorme zeeslag. Met wisselend succes, zo blijkt, want tegen de tijd dat de film speelt hadden de Engelsen een duidelijke overhand door gebruik te maken van de door de Duitsers ondergeschikte technieken Radar en Sonar. Maar daarover niets meer of minder. Het gaat juist om de psychologische aspecten tussen de verschillende spelers en personages die deze film in mijn ogen zo intrigerend en boeiend maken. Je kunt de film tien keer achter elkaar kijken, en telkens andere dingen ontwaren, doordat je iedere keer weer op andere personen let in bepaalde situaties.

Deze film komt natuurlijk meer dan tot zijn recht op blu-ray, waardoor je alle details kunt waarnemen, en het geluid zo levensecht wordt, dat het lijkt alsof je zelf op de gevreesde U-Boot aanwezig bent. Hierdoor wordt de film nog intenser. Tel hierbij de tweede blu-ray op, volgeladen met special features, documentaires en ander bonusmateriaal, en je weet: deze film mag niet aan je collectie ontbreken!

Das Boot, Sony Pictures

Tijdsduur: 204 minuten, Avonturenfilm.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: Blu-ray (ca. 19,99 euro)

Deze film bij: Sony Pictures

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RxMXtofZny8]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.