logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen, Suzanne Rethans


In ‘Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen’ geven deskundigen als Midas Dekkers, Nico Frijda en Govert Schilling antwoord op ingewikkelde kindervragen. En vragen over religie worden beantwoord door een rabbi, pastor, imam, boeddhist en een atheist.

Ieder kind heeft wel een aantal momenten waarop hij of zij verder na gaat denken over de wereld om zich heen. Waaro is dit? Hoe komt het dat? Natuuriljk heb je wel een soort basisantwoord paraat, maar meestal komt dit antwoord voort uit overwegingen en overpeinzingen die je zelf als kind hebt gehad. Misschien heb je zelf ook wat nagezocht over bepaalde onderwerpen, zoals tijd, waarom je denkt, waarom je verdrietig bent, of juist boos, maar ook over religie en de dood. Het nadeel is dan echter dat je slechts één enkele mening hoort. En is dat wel de juiste? Of zijn er meer antwoorden mogelijk? De waarheid ligt in het midden, dat weet iedereen. Daarom zocht de auteur, Suzanne Rethans, een aantal vooraanstaande namen per rubriek, en stelde ze dezelfde vragen: de levensvragen van kinderen. Hoe kijken mensen er vanuit verschillende disciplines tegenaan? En zit daar HET antwoord tussen? Tja, voor veel vragen zul je dat nooit weten. Wel grappig om te zien dat kinderen een voorkeur kunnen ontwikkelen voor een bepaalde deskundige, en deermee ook eigenlijk al aangeven binnen welke discipline ze de meeste antwoorden denken te vinden. Daarbij is het een prettig geschreven boek, vol vrolijke en kleurrijke illustraties. Verwacht overigens geen diepgaande, uitgebreide antwoorden die wetenschappelijk uitgelegd zijn: neen, het zijn bondige, heldere vertellingen van mensen die veelal gewend zijn hun kennis te delen met derden. Een aanrader dus. Niet alleen om je kind een antwoord te kunnen geven waar het tevreden mee is, maar bovenal ook om je kind verder te laten kijken dan diens neus lang is: de horizon ligt altijd verder dan je kunt zien.

Daarom! En andere diepzinnige antwoorden op kindervragen, Suzanne Rethans
Uitgeverij Snor, november 2009, 144 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. ISBN: 9789081091749


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.