logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Cup King, 999 games


Cup King is een razendsnel spel vol gokken. bluffen, behendigheid en (on)geluk. En dat alles op het formaat ‘kinderspel’ uitgemeten. Best knap, nietwaar? Toch is het 999 games bijzonder goed gelukt om al deze elementen met elkaar te combineren. Hoe? Dat laat zich misschien vertellen aan de hand van de spelregels.

Het spel bestaat uit twee elementen. Ten eerste heb je een piramide van 15 op elkaar gestapelde bekertjes, die je zelf kunt voorzien van een sticker met daarop een grappig gezichtje. Die stevige kunststof bekers hebben verschillende kleuren. Daarvan maak je een willekeurig geordende stapel – of met een tactiek erachter, dat is helemaal aan jou. Die piramide van bekers dient als een stapeltje ‘levenspunten’. Voor iedere beurt moet je een bekertje wegtikken uit je stapel. Soms heb je geluk en stoot je maar één beker om, soms heb je pech en gaan er meer bekers mee. Heb je geen bekers meer staan? Dan ben je af.

Maar wanneer moet je nu een beker wegtikken? Dat bepaal je met een grote stapel kaarten, waarvan iedere speler er tien krijgt. Op die kaarten staan cijfers van 1 tot en met 8. Er zijn vijf verschillende achtergrondkleuren – precies de kleuren van de bekers. Wat is nu de bedoeling van de kaarten? heel eenvoudig. Je speelt een spelletje ‘wie heeft het meeste’. Speler 1 legt een kaart op, laten we zeggen een rode 4. Speler 2 moet daar overheen komen, maar wel in dezelfde kleur. Hij moet dus een waarde neerleggen van 5 of hoger. Dat mag met één enkele kaart, maar ook met meerdere kaarten. Speler 2 mag dus een rode 2 en een rode 3 opleggen. Soms is het hier handig om nog wat extra’s op te gooien, zodat de andere speler meer moeite moet doen om jouw score te overbruggen. Zo ga je door tot een speler geen rode kaarten meer overheeft, of niet meer boven de totale waarde tot dat moment kan komen. Hij verliest de ronde, en moet in dit geval (in het voorbeeld speelden we met een rode kaart) een rode beker wegtikken. En als die toevallig midden in de piramide staat… tja, houd dan je hart maar vast!

Het is dus een spel met een vleugje tactiek, maar het lot van de kaarten (en de behendigheid met het wegtikken van de bekers) speelt bij dit spel zeker een grote rol. Het spel is snel te spelen, een ronde is meestal binnen tien minuten geklaard en zorgt voor de nodige hilariteit. Omdat je erg afhankelijk bent van de kaarten heeft iedereen een goede kans om te winnen, en dat maakt dit spel absoluut tot een toppertje bij jongere spelers.

Informatie

Cup King, 999 games
Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 10 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.