logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Cross, Sony Pictures Home Entertainment


Met de dvd-release van Cross verrassen Brian Austin Green, Vinnie Jones en Sony Pictures Home Entertainment je met een avontuur in comic bookstijl. Het verhaal neemt je mee naar een wereld vol huurlingen die een gevecht aangaan met het geweld in de stad. Als mooie jonge vrouwen in Los Angeles beginnen te verdwijnen, is het  voor Callen (Brian Austin Green) tijd om samen met zijn team van wapenexperts sneller te schakelen om dit mysterie te ontrafelen. Callen heeft nog een extra geheim wapen dat hij in de strijd kan gooien: een oud Keltisch kruis dat hem bovennatuurlijke krachten geeft. Callen moet samen met zijn team en met de hulp van zijn kruis vechten tegen een onsterfelijke Viking die de mensheid wil vernietigen.

Cross is een verfilming van een stripverhaal. Maar dan zonder stripverhaal! En dat is natuurlijk een verrassende zet: je verwacht een verfilming eerder als mensen het origineel ook echt kennen. Dat verschijnsel ontbreekt hier dus. In het kort: een man met magische krachten, verkregen door een medaillon, heeft een troep excentrieke militairen om zich heen verzameld, waarmee hij de stad waarin hij woont veiliger te maken. Dat ‘veilig maken’ gaat trouwens niet bepaald zachtzinnig: misdadigers worden zonder problemen omgelegd. Bereid je dus voor op de nodige shoot-outs, vergezeld van veel opmerkingen, afwisselend van droge humor tot een licht-puberale inslag.

Om het cartooneske imago hoog te houden komen er zo nu en dan aanwijzingen in beeld te staan. Letterlijk in beeld, verwerkt in elementen die in de omgeving aanwezig zijn. Verwacht tekst in autoruiten, schuin meelopend met de loop van een geweer, meebewegend met personages, en ga zo maar door. Erg leuk en creatief, behalve als je ook de ondertiteling moet meevolgen, je kunt namelijk maar 1 ding tegelijk lezen! Ook zijn de karakters uitzonderlijk en bijzonder. Niemand is normaal, iedereen heeft wel ergens een of andere afwijking of buitensporige uitdossing. Zo is de wapendeskundige letterlijk tot de tand toe bewapend, met zonnebril, dik kogelvrij vest en een heel grote mitrailleur in zijn handen, gaan de dames schaars gekleed te strijde en is er een explosieven-expert die gooit met een soort explosieve honkballen.

Houd je van dit soort humor en over-the-top personages, dan is dit jouw film. Hij is goed gefilmd, zit netjes in elkaar, en hoewel er soms wat rare tijdsprongen worden gemaakt, zijn deze geen enkel moment vervelend of verwarrend: alles komt goed. Houd je van een wat meer serieuze actiefilm of verwacht je een film a la Spiderman, the hulp of x-men, dan kom je bedrogen uit.

Cross, SPHE

Tijdsduur: 101 minuten, Avonturenfilm.
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro)

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.