logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Crisis, Rom Molemaker

crisis

Crisis was het in de jeugdgevangenis. Maikel heeft er de dagen afgeteld, nu zit zijn halve jaar er weer op. Hij heeft het wel gehad met het uithalen van rottigheid. De bende, waarin hij zat, heeft hem glashard laten vallen, maar willen nu wel heel graag weten of hij iets tegen de politie heeft gezegd. Maar Maikel wil niets meer te maken hebben met zijn oude vrienden, een stelletje verraders dat hem alleen voor het geintje heeft laten opdraaien. Maikel komt er wel achter dat het superingewikkeld is om weer opnieuw te beginnen. Mensen kijken anders tegen hem aan, iedereen in de buurt weet wat er is gebeurt. Op school lopen zijn klasgenoten met een boog om hem heen: Maikel is een veroordeeld crimineel. Maar thuis is het ook niet alles. Zijn moeder heeft een nieuwe vriend, die haar mishandelt en kleineert. Ze is aan de alcohol, om haar problemen te vergeten. En dan is er zijn kleine halfbroertje, waar Gerard, de nieuwe vriend van zijn moeder, een goede toekomst voor wil. En Maikel moet ook maar in de pas lopen. Maar of Maikel dat wel wil? Als hij Gerard zijn moeder weer eens hoort slaan knapt er iets. Hij staat op tegen Gerard, slaat hem, en vlucht het huis uit. En dan slaat het noodlot toe: Maikel ziet hoe zijn oude bende een echtpaar mishandelt en berooft. En dat laat die bende niet op zich zitten: ze ontfermen zich over Maikel

Hij weet echter te ontsnappen, en komt in crisis opvang terecht. Maikel leert over respect, vertrouwen, problemen, praten en vriendschap. Zo sluit hij vriendschap met Milou, een meisje dat maar heel weinig over zichzelf loslaat. Langzaam maar zeker ontdekt hij meer over haar verschikkelijke geschiedenis, en probeert haar zo goed mogelijk te helpen. Ondertussen wordt hij telkens geconfronteerd met de misdaad die hij heeft gezien, de oude bende die naar hem op zoek is, en zijn moeder, die contact met hem blijft zoeken. De crisis heeft vele gedaanten, zo ontdekt hij.

Crisis is een boek dat geschreven is in korte, bondige taal. Krachttermen te over, zoals ze ook op het schoolplein te horen zijn. Niet te veel, gewoon zoals je het hoort. Crisis is dan ook zeker geen populair boek, maar een boek over een jongen die een bijzonder lastige tijd doormaakt. Niet echt een rooskleurig verhaal, maar confronterend en soms wat heftig. Om het boek helder te houden wordt er niet al te diep ingegaan op bepaalde karakters: ze blijven op de oppervlakte, ze blijven steken in stereotypen. Het verhaal zelf raast echter gestaag voort: ieder hoofdstuk is weer spannend en onderhoudend, met een uitspraak uit het betreffende hoofdstuk als titel. Onderhoudend, spannend en met een wijze boodschap: blijf uit de buurt van bendes, laat je d’r niet mee in! En dat alles zonder echt belerend over te komen. Da’s al een hele prestatie!

Crisis, Rom Molemaker
Uitgeverij Holland, mei 2012, 159 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 13 jaar. ISBN: 9789025111809


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.