Recensie: Cowboys and aliens, Universal Pictures

Een eenzame cowboy in het ruige woestijnstadje Absolution wordt aanvankelijk buitengesloten. Maar wanneer het stadje aangevallen wordt door buitenaardse indringers, blijkt deze mysterieuze revolverheld de enige persoon die de dorpelingen kan leiden in een strijd tegen de gezamenlijke vijand.

Cowboys&Aliens is een spannende film, waarin twee componenten die mannen nog altijd aantrekken op een, tja, hoe zal ik het zeggen? vreemde manier worden gecombineerd. Cowboys zijn natuurlijk altijd interessant en aantrekkelijk, dat wordt mannen van jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Stoere bonken van mannen, pistoolgevechten in saloons, whiskey drinkend op een barkruk, terwijl een oude man een deuntje riedelt op een stoffige piano, gecombineerd met de high-tech wereld van buitenaardse levensvormen, ruimtereizen en aliens.

Nu worden beide werelden in deze film een flink stuk naar elkaar toegetrokken: zo zijn de buitenaardse technieken lang niet zo glad en gelikt zoals we ze kennen uit de meeste sci-fi films, maar gemaakt van verweerde materialen die al eeuwenoud lijken mee te gaan. Daarentegen zijn de ruimteschepen dan wel weer heel uniek vormgegeven: ze hebben natuurlijke vormen, bewegen op plaatsen die je niet zo verwachten, maar zien er toch wat retro uit. Erg leuk en origineel!

Daarbij komt dat de spelers in deze film een geheel eigen karakter hebben, dat zich ook ontwikkeld naarmate de film vordert. De hoofdrolspeler krijgt langzaamaan zijn geheugen terug, maar blijkt ineens een stukje zachtaardiger te zijn dan voor zijn geheugenverlies, de knorrige oude sergeant blijkt toch een hart te bezitten, en het bange jongetje overwint zijn angsten zodra het er op aankomt. Deze persoonlijkheden geven de film letterlijk en figuurlijk een gezicht, en trekt de film duidelijk een stuk omhoog. Het is in dit verhaal ook super om samen met de hoofdpersoon op onderzoek te gaan: wat is er aan de hand, waarom weet hij niets meer, wat is zijn vreemde wond, en wat voor maf apparaat heeft hij aan z’n arm hangen? Allemaal zaken waar je vanaf de eerste minuut mee te maken krijgt, wanneer hij wakker wordt in het midden van de woestijn, in slechts een stoffen broek en zijn hemd…

Cowboys & Aliens, Universal Pictures

Tijdsduur: 113 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 20 euro), Blu-ray (ca. 27 euro)

Deze film bij: BOL.com

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.