Recensie: Conviction, A-Film

Conviction is het inspirerende waargebeurde verhaal over de ongewrikte toewijding van een zus naar haar broer. Wanneer Betty Anne Waters (Hilary Swank) oudere broer Kenny (Sam Rockwell) gearresteerd wordt voor moord en in 1983 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld wordt, wijdt Betty Anne, echtgenote en moeder van twee kinderen, haar leven aan het terugdraaien van de veroordeling. Overtuigd van de onschuld van haar broer, worstelt Betty zich door school en uiteindelijk een rechtenstudie in een 18 jaar durende missie om Kenny uit de gevangenis te krijgen.

In Conviction gaat het dan ook eens niet over de gevangene, maar het hele verhaal wordt enkel en alleen vanuit het oogpunt van zijn zus bekeken, die het niet over haar hart kan verkrijgen om haar oudere broer te zien wegkwijnen achter de tralies. Hoewel hij het daar eigenlijk stiekem best naar zijn zin lijkt te hebben, tenminste, wellicht is het temperamentvolle karakter van Kenny daar helemaal niet zo slecht af. Maar goed, wie ben ik om daar over te oordelen? Bewonderenswaardig is echter de vastberadenheid van Betty Anne, die wel heel erg ver gaat om haar broer vrij te krijgen: ze begint zelfs een studie om advocaat te worden, zodat ze aan de zijde van eht recht kan strijden voor de vrijheid van onschuldigen.

Hierbij zet ze echter veel op zij: haar man, haar kinderen, haar eigen leven komt duidelijk op een derde plaats, na haar strijd om Kenny vrij te krijgen en het middel om dat te bewerkstelligen: een zware studie. Dit alles wordt op een schitterende wijze verfilmd, waarbij de gevolgen van deze keuze pijnlijk duidelijk in beeld wordt gebracht. Het acteerwerk draagt dan ook veel van het verhaal, en op dat vlak hebben beide hoofdrolspelers dan ook een redelijke staat van dienst, die ze met deze film nog wat extra kracht bij zetten. Hierdoor wordt je snel nog verder het verhaal ingezogen, en voel je je helemaal betrokken bij het wel en wee van zowel Betty Anne en Kenny, en leef je zeker mee naarmate het bizarre verhaal en moedeloze strijd zich verder ontwikkeld. En al helemaal als halverwege dé vraag wordt gesteld: ís Kenny wel onschuldig?

Conviction, A-film

Tijdsduur: 106 minuten, Drama.
Verkrijgbaar op: DVD

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.