logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Concept, Enigma distribution

Concept is een echte partygame. Doel van het spel is om een woord, naam of zin (in alle vormen denkbaar) uit te beelden aan de hand van pictogrammen. Je speelt het spel met een gezelschap waar je een team van twee personen mee kunt maken. En met een aantal mensen die kunnen raden. Ofwel: minstens met vier personen, maar meer is altijd leuker. Dat team van twee personen moet een woord uitbeelden dat op een kaartje staat. Daarbij heb je de mogelijkheid om te kiezen uit makkelijk, moeilijk en uitdaging.

Concepten uitbeelden

Het blijkt nog knap lastig om een woord uit te splitsen in onderliggende concepten en onderdeeltjes. Je bent namelijk bijzonder gebonden aan de pictogrammen, die veel verschillende dingen kunnen uitbeelden. Zo kun je bijvoorbeeld ‘Melk’ uitbeelden door te gaan voor de icoontjes Eten en drinken, Vloeibaar en Wit. Naast die icoontjes leg je een gekleurd blokje neer – bij het belangrijkste icoontje leg je dan een vraagteken of uitroepteken neer. Dan hebben de raders een beetje houvast om het concept te raden. Op speciale ‘woordenboekkaarten’ kun je zien wat de icoontjes zouden kunnen betekenen. Maar laat je daardoor zeker niet weerhouden om zelf creatief met de plaatjes aan de slag te gaan en ze te interpreteren voor heel andere woorden!

Splitsen

Soms is het ook nodig om het concept in meerdere aspecten uit te splitsen. Manneke Pis bijvoorbeeld is een beeld uit België dat plast. Je kunt nu het idee ‘Beeld’ neerleggen, ‘Plassen’ en ‘België’. Voor ieder onderdeel kun je een andere kleur blokje gebruiken, met voor iedere kleur ook weer een ‘conceptmarkeerder’, ofwel een uitroepteken. Daarbij mogen de conceptvertellers blijven spelen met de blokjes. Ze mogen ze weghalen, verplaatsen, bijleggen, opnieuw neerleggen met nadruk op een bepaald icoontje… ze mogen praten met blokjes. Heeft iemand het woord geraden, dan krijgt die persoon twee punten. De conceptvertellers krijgen ieder één punt.

Punten – of niet

Het nadeel van Concept is meteen ook de kracht ervan: het gaat bij dit bordspel vooral om het uitbeelden van woorden, personen of uitdrukkingen, het ontbreekt een beetje aan het competitieve. Er is geen tijdslimiet, de vertellers moeten hun uiterste best doen om de woorden te verbeelden en worden daar ook voor beloond. Dat motiveert hen zeker om goed werk te verrichten. In de handleiding staat dan ook vermeld dat zelfs de spelmakers op een gegeven moment het puntensysteem achterwege hebben gelaten, en dat kunnen we ons goed voorstellen. Het is een geweldig leuk spel, dat zorgt voor hilarische momenten, maar echt een wedstrijdelement ontbreekt. Is dat erg? Welnee! Je hebt er zeker een leuke middag of avond mee. En dat is toch een stuk belangrijker dan het kunnen aanwijzen van een winnaar.

concept bordspel doos
Conclusie over Concept

Concept is een grappig spel waarmee je met icoontjes woorden, begrippen en namen moet uitleggen. Dat idee zelf is echter al zo grappig, dat de puntentelling een beetje in het gedrang komt. De spelmakers adviseren zelf dan ook: maak er een groepsactiviteit van, en laat die hele puntentelling achterwege!
Door: CooleSuggesties
Score: Concept krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Concept, Enigma
Genre: communicatie pagina’s,
Tijdsduur: 40 minuten minuten.
Voor 4-8 spelers. Leeftijd: vanaf 10 jaar. Prijs: 29,99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.