logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Compleet thuisnetwerk met Linksys EA6700, N300, Homeplug en AC1200


Tegenwoordig is mobiel en online zijn onmisbaar. Kun jij je voorstellen dat je geen beschikking hebt over internet? Onderweg kun je volstaan met een matige verbinding via je smartphone, maar thuis wil je full power online zijn. Films en videos streamen, digitale aankopen downloaden, chatten, foto’s uploaden… en hoe eerder alles gedaan is, hoe prettiger natuurlijk! Wij gingen aan de slag met de nieuwste router van Linksys, de EA6700, en legden een gigabit netwerk aan in huis.

De Linksys EA6700 is het paradepaardje van Linksys. De router heeft alles in huis om overal in huis zorgeloos verbonden te zijn met het internet. Zo beschikt de router over vier gigabit netwerkaansluitingen, de snelste standaard op dit moment om bekabeld op het internet te zitten. Maar dat is niet alles, want de router bescikt ook over Smart Wifi. Hiervoor gebruikt de router dualband, een netwerk op de frequenties 2,4 en 5 GHz. Zo worden storingen voorkomen een wordt de doorvoer gemaximaliseerd. Ofwel: de meest optimale wifiverbinding wordt tot stand gebracht. Bovendien kun je de nieuwe wifistandaard AC op de 5Ghz bandbreedte. Daarmee kun je snelheden halen tot 867Mbps, wat toch een heel stuk sneller is dan de snelheid van 300 Mbps op de frequentie van 2,4 GHz.

Het aansluiten van de stoer uitziende router is een fluitje van een cent. Stekker in het stopcontact, router aansluiten op de computer en even wachten tot de software wordt geïnstalleerd, nadat je in de browser de juiste URL hebt ingevoerd. De instellingen invoeren is een fluitje van een cent. Voor glasvezelbezitters is het natuurlijk jammer dat er al meteen een netwerkpoort opgegeven moet worden, er blijven er dan nog maar drie over. De wifiverbinding tot stand brengen gaat ook in 1 moeite door. Het wachtwoord staat in je handleiding, en smart devices kun je zelfs verbinden via NFC.

Nu je dit verhaal aan het lezen bent, hoor ik je denken: ja, zo’n sneller wifi-netwerk is leuk, maar mijn netwerkkaart of laptop kan dat helemaal niet aan! Geen nood. Je kunt een computer of laptop eenvoudig upgraden naar deze nieuwe wifistandaard. Gebruik daarvoor de Linksys Wireless-AC USB-adapter, de WUSB6300. Deze ondersteund zowel het N300 als het AC867 systeem, en is via USB 3.0 op je computer aan te sluiten. Daarmee upgrade je jouw computers zonder pijn en moeite naar de nieuwe standaard. Nadeeltje is bij laptops wel de extra dongle die eruit steekt, maar voor een computer is het een briljante oplossing.

De Linksys EA6700 ziet er strak en gelikt uit, en kun je zonder twijfel netjes in zicht neerzetten. De donkergrijze behuizing is strak vormgegeven, en heeft een mat-metalen afwerking in het midden. je kunt hem vlak neerzetten, maar ook ophangen met twee schroefgaten. Voor een optimale verbinding sluit je alle apparaten natuurlijk bekabeld aan, maar je kunt ook een powerline netwerk aansluiten. Dat is wel zo gemakkelijk!

Je kunt daarvoor de Powerline HomePlug AV2-kit gebruiken. Chique homeplugadapters, toegespitst op het Gigabit ethernet netwerk. Je kunt daarmee tot 500Mbps verbindingen tot stand brengen, mits je elektriciteitsnet optimaal is aangelegd. In oudere huizen wisselt dat nog al eens: in het ene stopcontact behaalden we een snelheid van 467Mbps, bij een ander kwamen we echt niet hoger dan 130Mbps. En laat onze computer nu net bij dat stopcontact in de buurt staan! Het voordeel is wel dat je een stabielere verbinding tot stand brengt dan met een wifiverbinding.

Wil je juist de flexibiliteit van een draadloos netwerk, dan kun je gebruikmaken van de Wireless-N Range Extender, de Linksys RE2000. Daarmee geef je jouw netwerk een flinke boost. Zo kun je zelfs op zolder profiteren van een goede netwerkverbinding. Perfect voor een extra werkplek of gamezone voor de kinderen! De Extender RE2000 beschikt bovendien over een Gigabit ethernetpoort, zodat je er een bekabeld apparaat op kunt aansluiten. Zo maak je jouw netwerk in een keer een stuk groter. Het is een flinke adapter, die je in je stopcontact kunt steken. Gelukkig zit er ook een kabeltje bij, zodat je hem op de grond of op een kastje kunt leggen. Dat ziet er toch wat vertrouwder uit…

Met deze producten van Linksys is het echt een eitje om je netwerk uit te breiden. Alle installatiestappen worden glashelder uitgelegd op je beeldscherm en in een sta-voor-staphandleiding, die je door alle installatiestappen begeleid. De menu’s van de installatieschermen zijn duidelijk en in het Nederlands geschreven. Zo lang je goed leest en alle vragen beantwoord, kan er niets misgaan. Zelfs een absolute leek kan met deze producten in mum van tijd een echt Gigabit netwerk aanleggen, en in iedere kamer profiteren van een optimale verbinding.

Daarnaast heeft de Router nog een paar leuke extraatjes: er zitten namelijk twee USB-poorten op, waar je bijvoorbeeld een printer op kunt aansluiten, of een externe harde schijf of USB-schijf. De router beschikt over een USB 2.0 en een USB 3.0 aansluiting, zodat het delen van gegevens ook een eitje wordt. Het leuke is dat de router het uPnP-protocol ondersteund. Een heel technische term voor de mogelijkheid om films, foto’s en muziek vanaf die USB-stick of externe harde schijf af te spelen vanaf andere apparaten, zoals je iPad, Playstation 3, computer, smartphone of misschien zelfs wel vanuit je televisie!

Linksys EA6700 Router
Prijs: ca. 170 euro

Linksys WUSB6300 Wifi netwerkadapter
Prijs: ca. 55 euro

Linksys RE2000 N300 Netwerkboost
Prijs: ca. 70 euro

Linksys Homeplug AV2 PLEK500 
Prijs: ca. 80 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Of bezoek voor meer informatie de website van Linksys!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.