logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Colt Express bordspel


colt express

Colt Express is een bordspel zoals je dat niet snel zou verwachten. Waarom? Dat leg ik je zo uit. Het is waarschijnlijk eerst slimmer om te vertellen waar het spel nu helemaal om draait. Het zit namelijk zo: het gaat niet goed met je. Je bent een bandiet geworden! In het Wilde Westen, nog wel. En je bent op dit moment bezig om met je bende een trein te overvallen. Die bestaat – heel toevallig – uit precies evenveel wagons als er bendeleden (lees: spelers) zijn. Iedere speler heeft een wagon in zijn macht. Maar iedere bandiet wil ook met de meeste buit de trein weer verlaten… de strijd begint!

Onderlinge strijd

Het gaat er in Colt Express niet alleen om dat jullie bende zo veel mogelijk geld weet te verzamelen, of dat nu in de vorm van een geldbuidel of in de vorm van een enorme robijn is. Nee: het gaat er om hoe veel JIJ weet te veroveren! Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden. Iedere speler krijgt namelijk zes kogels in zijn pistool en tien actiekaarten. Met die actiekaarten kun je naar links of rechts, naar boven of beneden, buit pakken, slaan, schieten of de Marshall verplaatsen.

colt express speelstukken
Rondedans

Het spel wordt gespeeld in rondes: iedere ronde bestaat uit een aantal beurten, waarbij iedere speler een actiekaart op een stapel legt. Voor een ronde begint mag iedere speler namelijk zes actiekaarten pakken. Maar let op: je legt wel alle actiekaarten op een stapel, je voert de acties nog niet uit! Pas nadat alle beurten zijn gespeeld (je mag er ook voor kiezen om geen kaart te spelen maar drie kaarten te pakken) wordt de stapel omgedraaid en worden de acties uitgevoerd. Soms heb je dus echt geen idee wat je tegenspelers gaan doen, en loopt het verhaal compleet anders dan je gedacht had! En juist dát element maakt Colt Express zo gaaf om te spelen.

Hindernissen

Er zijn een flink aantal manieren om je tegenstanders dwars te zitten. De eerste manier is om ze te beschieten. Als je iemand raak schiet krijgt die speler één van jouw zes kogelkaarten in zijn actiestapel. Wat moet het slachtoffer er mee? Helemaal niets: dat is juist de hindernis! Je kunt er ook voor kiezen om je medespeler – mits deze in dezelfde wagon is – een flinke knal te verkopen. De speler laat van schrik wat buit vallen en vliegt pardoes naar een andere wagon! De derde manier om iemand dwars te zitten is om de Marshall te spelen. Als die een wagon binnenkomt moeten alle bandieten naar het dak van de wagon vluchten. Bovendien krijgen alle vluchtende bandieten een kogelkaart van de Marshall in hun actiestapel.

Conclusie over Colt Express

Dit is echt een geweldig leuk en origineel spel. Het stoere element van het Wilde Westen spreekt natuurlijk al aan, maar het ‘blind spelen’ maakt het spel nog een stuk spannender. Nadat alle rondes gespeeld zijn lees je het ‘verhaal’ voor en voeren alle spelers hun zetten echt uit. En tja, dat loopt niet altijd zoals gepland… De vorm met de echte treintjes is erg leuk gedaan, je beweegt echt door de treinen.
Door: CooleSuggesties
Score: Colt Express krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Colt Express, Ludonaute
Genre: strategie pagina’s,
Tijdsduur: 40 minuten minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 10-99 jaar. Prijs: 29.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.