logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Cobb barbecue

De Cobb barbecue is werkelijk een uniek apparaat. Voor ik vertel over mijn eigen ervaringen, zal ik even een kort stukje van de geschiedenis vertellen. Heel kort. De Cobb is ontworpen in Afrika, waar brandstof schaars is, en de omgeving droog. Daarom wsa er behoefte aan een efficiënt apparaat dat op een veilige manier aangestoken kon worden, zonder dat de droge omgeving vlam zou vatten. Als brandstof werden oorspronkelijk gedroogde maiskolven gebruikt: corn cobbs. Zie hier de geboorteplaats van de Cobb.

Vertaald naar de westerse wereld is de Cobb verder doorontwikkeld. De metalen behuizing op rubber voetjes biedt plaats aan een vuurkorf, waarin in het midden een bakje zit verwerkt waarin het daadwerkelijke vuur aangestoken wordt. Boven dit kleine mandje kun je een draadmandje hangen, voor de kolen of briketten. Eenmaal aangestoken en goed verwarmd (daarover later meer) plaats je het bakmedium. Standaard wordt er een soort bakplaat meegeleverd, om de barbecueën, maar je kunt ook kiezen voor een bakplaat, grillplaat (bekend vanwege de vele grill-barbecues) of een wokpan. Afhankelijk van je kookstijl kun je ervoor kiezen om de hoge deksel te gebruiken, die de warmte uitstekend binnenhoudt.

En dan: de praktijk.Het aanstelen kan op twee manieren: met de speciale Cobbstones, briketten waarin een brandvloeistof zit verwerkt, of met aansteekblokjes en briketten. Uiteraard heb ik beide manieren geprobeerd. Het makkelijkst zijn natuurlijk de Cobbstones: je legt de steen in het mandje, en gebruikt een gasaansteker om hem aan te steken. Binnen drie minuten ben je klaar voor gebruik! Maar ook de óuderwetse’ manier werkt perfect. Je steekt het aansteekblokje aan, en zodra deze ontvlamd leg je het mendje erop met een paar briketten erin (een stuk of zes tot acht, maar dat is afhankelijk van wat je bakt, hoeveel hitte je nodig hebt. Beide manieren geven ongeveer twee uur warmte af.

Op de barbecueplaat kun je duidelijk een ‘hot zone’ en een ‘warm zone’ waarnemen. Het midden, direct boven het vuur, wordt heter dan de zijkant. Ideaal voor het krokant bakken van vlees of vis. Eventuele vetten of sappen worden trouwens via gootjes afgevoerd naar een koelere ring, onder in de Cobb. Doordat het voedsel niet direct in contact komt met het vuur brandt het bovendien veel minder snel aan. Hierdoor kun je zelfs pizza’s bakken op de plaat! Hierbij zou ik of de deksel gebruiken, om de pizza ook van bovenaf te verwarmen, maar het gaat perfect. Aan de zijkant van de plaat kun je wat andere zaken bakken, die baat hebben bij minder directe hitte. Groente en fruit, bijvoorbeeld, of een stukje brood. Maar dat is niet alles: je kunt er ook een schaal in zetten, net als in een gebruikelijke oven. Met de deksel erop zijn de eigenschappen namelijk bijna gelijk! Maar het mooiste vind ik misschien nog wel de zijring, direct naast het vuurkorfje. Deze wordt wel warm, maar niet zo war als de bakplaat. Pak wat groenden of aardappelen in folie, en leg ze in deze ring. Het perfecte stoommechanisme! Maar je kunt er ook een vloeistof in doen, om je gerecht wat meer smaak te geven (bouillon, bier, of wijn, bijvoorbeeld.

Het meest kenmerkende van de Cobb is echter wel het gemak van aansteken, en natuurlijk de alternatieve wijze van barbecueën. Let wel: het is een andere manier van koken! Een prettigere manier, zodra je hem eenmaal onder de knie hebt. En het kan best zijn dat dat pas na twee of drie keer gebruiken is. Mijn eerste keer was een stuk minder geslaagd dan de tweede, simpelweg omdat ik de controle wilde hebben  over wat er gebeurde onder de barbecue, net als ‘normaal’ barbecuegebruik. Vertrouw echter op de Cobb, en gebruik je gevoel. Dan komt alles goed, en kun je genieten van een heerlijke, diverse maaltijd, alles uit een klein apparaat. En een apparaat dat je overal kunt gebruiken, dankzij zijn formaat, gewicht en het feit dat hij aan de buitenzijde koel blijft. Daardoor neem je hem gemakkelijk mee naar zee, de camping, op een dagje uit of je eigen achtertuin… Een draagtas is meegeleverd!

Cobb Premier
Prijs: 169 euro

Klik hier voor de verkooppunten, of ga naar de website van Cobb Holland

Je barbecuebenodigdheden koop je snel online via:
CoolBlue | FonQ | BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.