logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Cluedo Junior


Cluedo ken je vast wel: het spel waarbij je de moordenaar moet vinden, en tegelijk moet bepalen waar en met wat het kwaad is geschied. Superleuk en spannend, maar niet heel erg kindvriendelijk. En dat terwijl de spelregels het best zouden toelaten! Dat moet anders kunnen, hebben ze bij Hasbro Gaming bedacht. Maar een moord… da’s niet helemaal de bedoeling. We zoeken iets wat ook heel veel indruk maakt… wacht: wie heeft het stuk chocoladetaart gepikt? En dus is het plot van Cluedo Junior gesmeed.

In een chique landhuis, voorzien van veel grote kamers lopen zes personen rond die de mogelijke dader zouden kunnen zijn. Is het juffrouw Roodhart, kolonel van Geelen, mevrouw de Wit of meneer Groenewoud? En ook belangrijk: wat heeft de dader gedronken bij het stuk chocoladetaart? En hoe laat? De antwoorden op deze vragen staan op gele en witte houdertjes, waar je meubels of personages in schuift. Op een checklist houd je bij wie het allemaal níet zijn geweest, en wat er níet is gedronken. Door die manier van werken zie je vanzelf op je checklist wat het wél is geweest. Met een dobbelsteen bepaal je of je een poppetje mag omkeren (en dus kunt zien wat er onder staat) of met een poppetje mag rondlopen op het doolhof van vakjes. Op het spelbord staan namelijk speciale, gekleurde vakjes (wit en geel) waarbij je een meubelstuk of een personage naar keuze mag omkeren en kunt zien welke hint eronder verborgen is… Cluedo Junior houdt de spanning hoog!

En doordat je de hints onder de meubelstukken en personages bij elkaar moet sprokkelen is het eigenlijk een kwestie van afstrepen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de personages, dan hebben vijf witte houdertjes een klok op de onderkant staan, op twee na: eentje heeft een leeg bord met kruimels, en een ander heeft niets. In totaal heb je zes karakters. Je zet dus eerst de vijf houdertjes met de klokken erop bij elkaar, zodat je de klokken niet kunt zien. Eentje daarvan zet je in het midden van het spelbord. De overige vier blijven staan, en vul je aan met de witte houder met daarop het lege bord en de blanco witte houder. Schuif ze door elkaar en plaats de poppetjes erin. Op een speciale Cluedo Junior checklist staan de vijf klokken getekend. Daarvan kun je er vier afstrepen als je alle poppetjes hebt gehad: de vijfde is de tijd van het misdrijf. Cluedo Junior heeft dus niets van doen met vaardigheden, iedereen heeft even veel kans om onder de poppetjes te kunnen en mogen kijken. Dat maakt het spel zeker toegankelijk en super spannend voor iedereen!

De uitvoering is goed: de poppetjes en meubelstukken zijn van goede kwaliteit karton, en blijven stevig in de houdertjes steken. De klokken en het drinken moet je wel even onder de houdertjes plakken. Het blijft een kunst om dat netjes goed te doen, maar de meeste spellenfabrikanten houden er deze manier van werken op na. Cluedo Junior is super spannend en grappig bovendien. Probeer alles maar eens goed voor jezelf te houden, dat blijkt nog knap lastig te zijn…

Informatie

Cluedo Junior, Hasbro
Prijs: ca. 20 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.