De heerlijkste chocoladerecepten in een schitterend boek. Een must have voor chocoladeliefhebbers en andere zoetekauwen. Verrukkelijke recepten voor allerlei chocoladegebak: chocoladecake, chocoladebrownies, chocoladerol en chocoladetaart. Met antwoorden op veelgestelde vragen en boordevol informatie over de basis: het keukenmateriaal en de ingrediënten – chocolade, eieren, boter, meel en suiker. Door de stijlvolle vormgeving en fotografie een prachtig cadeauboek!
Als je het boek Chocolade, De geheimen van de patissier in handen hebt ziet het er erg donker uit op het eerste gezicht. Dat is natuurlijk omdat het chocolade laat zien en de luxe van deze lekkernij wordt benadrukt door de glans en het goud van de kaft. Aangekomen bij de inhoudsopgave is er een duidelijk overzicht met kleine foto’s erbij ter verduidelijking. Wat ik erg goed vind van dit boek is dat er eerst uitgelegd wordt wat voor soorten chocoladegebak er zijn en welke kenmerken die allemaal hebben. In het eerste hoofdstuk, ‘Van alles wat’ worden de belangrijkste ingrediënten, keukengereedschappen en baktechnieken besproken. In deze achtergrondinformatie worden de eigenschappen van het ingrediënt of het hulpmiddel uitgebreid besproken. Hierbij worden soms vergelijkingen getrokken naar alternatieve producten (zo wordt bijvoorbeeld het effect van gist vergeleken met het gebruik van eiwit). Heel handig om van te voren door te lezen: zelfs de meest ervaren kok kan er nog wat van opsteken.
In de tweede helft van het boek beginnen de recepten, waarbij de gerechten worden gemaakt die in het eerder genoemde lexicon werden besproken. De recepten zijn opgesplitst in recepten die niet kunnen mislukken en recepten die met andere ingrediënten zijn bereid of op een andere manier. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om zacht gebak te maken met boter of zonder boter. Als advies zou ik meegeven om, voordat je het recept gaat maken, eerst alles door te lezen. Na de werkwijze staan namelijk opmerkingen met onder andere tips die je tijdens het bereiden kunnen helpen het gewenste resultaat te behalen. Als je zou beginnen met de stap-voor-stap instructies zou je deze opmerkingen makkelijk over het hoofd zien! Doordat de recepten uitgebreid stap voor stap staan beschreven, met daarbij naast opmerkingen ook variaties, zijn het echt recepten die niet kunnen mislukken. De recepten op de alternatieve wijze zijn wat minder uitgebreid geschreven. Houdt je net als ik van chocola: koop dit boek: manieren genoeg om ervan te genieten!
Chocolade – de geheimen van de patissier, Victoire Paluel-Marmont
Terra Lannoo, april 2011, 112 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789089893673
Dit boek bij: Lannoo
Wat zijn jouw ervaringen?