logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Cherubs missie 9: de slaapwandelaar, Robert Muchamore

Cherubs is een geheime dienst, waar wel heel bijzondere agenten werken: kinderen! Weeskinderen worden, na een zeer strenge selectie, getraind en opgevoed op een speciaal internaat om zo opgeleid te worden tot geheim agent. Begeleid door volwassenen gaan ze dan ook het veld in, om als ultieme spion te werk te gaan: wie let er immers op kinderen?

Deze negende missie is daar geen uitzondering op. Het eerste deel van het boek is een afwisselend deel, waarbij je deels het leven op het internaat volgt, en deels opgaat in de situatie: een passagiersvliegtuig ontploft namelijk boven de Atlantische oceaan. Alle 345 mensen komen om het leven. Het onderzoek loopt stuk, het team komt niet verder. Kort daarop belt een jongen van twaalf de politie, hij verdenkt zijn vader van de explosie. Dat zou wel eens de doorbraak kunnen opleveren, maar jammer genoeg zijn er niet genoeg bewijzen. Hier komen de Cherub-agenten om de hoek kijken: zij gaan naar de school van de jongen, worden bevriend, en proberen zo het geheim te achterhalen en genoeg bewijs te verzamelen. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel, veel meer. Weten de kinderen hun dekmantel geheim te houden?

Het hele boek door wordt een tweeluik gehandhaaft: in het begin is er het leven op de campus en de gevaarlijke situatie. Later verandert dit, omdat de Cherub-agenten op missie worden uitgestuurd en zich in de situatie gaan mengen. Op dat moment wordt het verhaal opgesplitst tussen de missie en een tweetal andere agenten, die op werkstage moeten. Ogenschijnlijk nietszeggend en minder belangrijk, maar vergis je niet: de Cherub-reeks is een langlopende serie, waarbij de ervaringen uit dit deel een belangrijke rol kunnen spelen in een ander deel!

Aan de spanning van het boek zal het zeker niet liggen. Het heeft een ongekend tempo, en is bijzonder spannend en vlot geschreven. Jammer genoeg heeft het in de vertaling zo nu en dan gehaperd, en zitten er wat slordigheden in het typewerk: zo heb ik drie keer Cerub in plaats van Cherub kunnen ontdekken, en zitten er een paar grammaticale vertaalfouten in de tekst. Dat neemt echter niet weg dat ik tot de laatste bladzijde heb genoten van het verhaal, dat op het laatst veel te snel was afgelopen. Nou ja, wachten op deel 10, dan maar!

Cherubs missie 9: de slaapwandelaar, Robert Muchamore
Bakermat, januari 2012, 304 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789054617808


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.