logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Central Intelligence

central-intelligence-dvd-2dPesten is nooit leuk. Sterker nog: pesten is verschrikkelijk. Het kwetst de slachtoffers veel dieper en langer dan alleen dat ene moment – iets waar de daders meestal niet bij nadenken. Er zijn al heel wat films over het onderwerp ‘pesten’ gemaakt, maar ik denk dat er weinig zo explosief zijn als de film Central Intelligence!

Central Intelligence Agency

De film draait allemaal om geheim agent Robbie Weirdicht. Vroeger was hij een dikke jongen die er wat vreemde gewoontes op nahield. Zoals het ’s ochtends douchen op school in plaats van thuis, waarbij hij kei-hard zingt en danst. Om maar een voorbeeld te noemen. Dat maakte hem een dankbaar slachtoffer voor pesters, die hem op een dag in zijn blootje het basketbalveld op gooide- tijdens de eindspeech van de populairste jongen van school, Calvin Joyner. Waarbij iedereen hem uitlachte had Calvin ‘Golden Jet’ Joyner het te doen met Robbie, en bood hem de helpende hand. Na het incident heeft niemand meer iets vernomen van Robbie.

Toekomstbeeld

Maar dat is allemaal verleden tijd. De film Central Intelligence speelt af in het heden. De ooit zo populaire Calvin is nu niets minder dan een eenvoudige accountant, waarbij hij zelfs gepasseerd wordt door jongere en opdringerige collega’s. Hij is helemaal niet tevreden met zijn huidige leventje, zeker niet omdat hij op school werd gezien als de meest veelbelovende leerling. En dan is het bijna zover: er staat een reünie op het programma! Na 20 jaar worden alle studenten weer bij elkaar gespeurd om over het verleden te kletsen en te keuvelen. Dan krijgt hij echter een vriendenverzoek op Facebook van een zekere Bob Stone. Het blijkt een schuilnaam te zijn van niemand minder dan Robbie Weirdicht. Calvin besluit om met roadie af te spreken maar als zij hem uiteindelijk ziet gelooft hij zijn ogen niet: de dikke jongen met zijn bos krullen heeft zich ontpopt door een enorme spierbundel! Met een eenhoornshirt en een heuptasje, dat wel. Een beetje wereldvreemd is hij dus altijd gebleven.

Geheime missie

Langzaam maar zeker ontdekt Calvin dat Robbie niet zomaar contact met hem heeft opgenomen. Robbie blijkt namelijk diep in de problemen te zitten! Hij heeft ontslag gekregen bij zijn baan bij de Central Intelligence Agency omdat hij verdacht wordt van het verkopen van super geheime informatie. Calvin krijgt dus te maken met Robbie aan de ene kant en diens werkgever (met een flink leger in de aanslag) aan de andere kant. Het is nu aan Calvin om te bepalen aan welke kant hij wil staan: gelooft hij Robbie of moet hij de kant kiezen van de overheid?

Spannend

Central Intelligence is een ontzettend spannende en tegelijkertijd ook grappige film. Het is echte actie comedy zoals je die de laatste jaren eigenlijk nauwelijks meer ziet. De humor in de film is te vinden op meerdere niveaus, wat alleen maar positief is. Van een aantal platvloerse en flauwe grappen tot leuke woordspelingen en vooral heel veel zelfspot is er voor ieder wat Wilders. Daarnaast blijft het natuurlijk een actiefilm, waarvoor er ook genoeg elementen aanwezig zijn.

Conclusie over Central Intelligence

Een geweldige actie-komedie, zoals je die niet vaak ziet. Dwayne Johnson schitterd in zijn rol die hangt tussen krachtpatser en fantasierijke nerd, met een enorme dosis zelfspot. De humor vormt een rode draad door een spannende en verrassende film vol actie en bizarre wendingen. Door: Score: Central Intelligence krijgt 5 van de 5 punten.