logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Buurman vangt een vis, Koen van Biesen


Ken je het geweldige prentenboek Buurman leest een boek al? Nee? Lees dan snel onze recensie, dan kun je daar vast mee kennismaken. Buurman vangt een vis is namelijk het vervolg op dat muzikale prentenboek, waarbij buurman samen met meisje, zijn buurmeisje, op pad gaat om te vissen in de kreek. Meisje zit bij buurman achterop, en het hondje van buurman zit voor in de mand. Meisje houdt de hengel vast, en daar blijft telkens weer niets nieuws aan hangen. Maar nee meisje, vissen doe je bij de beek!

Ook in Buurman vangt een vis heb je als verteller eigenlijk weinig te doen. Het is bijna onmogelijk om dit boek voor te lezen, zelfs, simpelweg omdat er zo weinig tekst bij staat. Je kunt er natuurlijk een leuk verhaal bij vertellen, maar het leukste is nog wel om de cd erbij te beluisteren. Daarin wordt het verhaal namelijk verteld, op een wel heel bijzondere wijze. Met een soort jazz-improvisatie-achtige stijl, waarbij het verhaal in woord en vooral geluid aan de lezer wordt toevertrouwd. Ongeëvenaard muzikaal, amusant en informatief: Buurman zorgt voor hoorspel 2.0!

En toch vond ik Buurman leest een boek leuker, completer. Misschien wel door een iets ingetogener uitvoering van de cd, misschien was het dat je beter wist wanneer je een bladzijde moest omslaan, maar zeker omdat het verhaal compleet werd verteld: bij Buurman vangt een vis wordt het slot van het verhaal namelijk zo uitgerekt, dat de samenhang tussen de verschillende audiotracks lastiger te vinden is. De stijlen zijn te verschillend, en dat is bijzonder jammer.

Maar genieten zullen kinderen zonder enige twijfel, en na een paar keer luisteren – dat ze zonder twijfel zullen doen – weten ze ook bij dit boek precies wanneer ze moeten omslaan. En zullen ze telkens weer kleine grapjes, geluidjes of woordjes ontdekken die het verhaal nog meer tot leven brengen. Ook Buurman vangt een vis is een geweldig boek, zonder twijfel.

Informatie

Buurman vangt een vis, Koen van Biesen

Illustrator: Koen van Biesen
De Eenhoorn, 48 pagina’s, hardcover met cd.
Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789058389947


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.