logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Mijn bullet journal

mijn bullet journalEen bullet journal. Weet jij wat dat is? Ik kan het heel eenvoudig uitleggen, hoewel het ook heel uitgebreid kan. De korte versie: een bullet journal is een to-do lijstje dat je helemaal naar je vorm kunt aanpassen en vormen. Je werkt met dagelijkse taken, weektaken, maandtaken en heel-ver-weg taken. Voor iedere soort taak maak je een eigen pagina. Die heel-ver-wegtaken kun je natuurlijk makkelijk bij elkaar houden, de maandtaken natuurlijk ook. De rest vul je helemaal zelf in. Vanuit die middenlange en langetermijnlijstjes maak je weer dagelijkse to-to lijstjes. Het lijkt een heel heen-en-weergeschuif van taken, maar op zich valt dat redelijk mee.

Icoontjes tekenen

De truc zit hem in het gebruik van icoontjes. Kleine figuurtjes waarmee je aangeeft wat je met iedere taak (ongeacht op welk lijstje die staat) doet. Heel simpel: een taak die op je lijstje komt krijgt bijvoorbeeld een leeg vierkantje. Ben je er mee bezig, dan zet je d’r een kruisje in. Ben je klaar met de taak, dan kleur je het vakje in. Of gebruik een punt voor een taak, een schuine streep voor ‘mee bezig’ en een kruis voor ‘voltooid’. Of net wat je wil. Hey – ’t is jouw boek! Maar je kunt nog veel meer toevoegen. Schrijf er tips in, dingen die je wil opzoeken (met een vraagteken?), afspraken, whatever.

Veelzijdig

Je kunt een bullet journal gebruiken voor nog veel meer. Een lijstje met boeken die je graag wil lezen, bijvoorbeeld, series die je nog wil kijken op Netflix, dingen die je wil leren. Voor iedere taak kun je een nieuw symbool beginnen dat je kunt inkleuren. Een procentenbalkje bijvoorbeeld voor boeken, een prioriteitendiagram voor dingen die je wil leren, het gaat erom dat je een strak plan gebruikt en datzelfde plan ook volhoud. Natuurlijk mag je zelf aanpassingen doen, maar doe dat structureel. En ook belangrijk: maak een index! Je eigen inhoudsopgave houdt het eenvoudiger om de pagina te vinden die je nodig hebt.

Blanco boek

Het succes van een goed bullet journal zit hem niet alleen in de manier waarop je hem invult met symbolen, maar ook met wát je het invult. Flexibiliteit, daar draait het om met een agenda als dit. En daarom krijg je ook een heel flexibel boek in handen. Een boek met op iedere pagina een raster van puntjes. Daar kun je dus echt alle kanten mee op. Je kunt de puntjes gebruiken om lijnen en vakjes te tekenen, icoontjes te tekenen, als richtlijn als schrijfregel… the sky is the limit.

Conclusie over Mijn bullet journal

Een takenlijst / agenda / levensplanner. Die komt altijd van pas, die heeft iedereen eentje nodig. De kracht van een bullet journal zit hem in de flexibiliteit ervan. Je bepaalt zelf wat je er in schrijft en op welke manier. Door de duidelijke uitleg (met een wat iel lettertype) heb je een mooie aanzet tot het eerste gebruik. De rest is helemaal aan jou. Door: Score: Mijn bullet journal krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Mijn bullet journal, BBNC, paperback.
ISBN: 9789045321226. Prijs: 12.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.