logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: BSP Metropolis transportfiets met Basil Dorset fietskrat

Fietsen in Nederland, dat hoort er helemaal bij. Nederland lijkt wel het land bij uitstek te zijn waar mensen zich met de fiets heen en weer bewegen. Ze zijn er dan ook in allerlei soorten en maten, met als nieuwste trend: de transportfiets. Een degelijke, robuuste fiets met een drager op het voorwiel in plaats van het achterwiel. Op die drager bevestig je geen fietstassen, maar een stoere krat of mand, of je kunt commando gaan en je tassen op de kale drager vastmaken.

De BSP Metropolis is zo’n transportfiets, en wij mochten hem een weekje uitproberen. Maar een transportfiets zonder krat, dat is natuurlijk not-done. Die hoort er bij! Mijn oog viel op de Basil Dorset: een stoere rieten mand met lederen handvatten. In het greywash: stoer, maar toch niet al te strak. En: een perfecte aanvulling op het grove frame van de BSP Metropolis. Want dat is wel het meest opmerkelijke kenmerk van de fiets: zijn stoere uiterlijk. De grove aluminium buizen zien er oerdegelijk en massief uit. Het gewicht van ongeveer 22kg past er dan ook niet bij: hij voelt vederlicht aan!

De fiets is in een paar kleurcombinaties verkrijgbaar: de fiets wordt zo aangevuld met een stoere brede V38 band in het zwart, bruin of lekker retro met een witte band op de zijkant. Geweldig! bovendien kun je voor damesfietsen kiezen uit twee maten (51 / 57cm) en heren in drie maten (50 / 56 / 62 cm). Als laatste keuze kun je opteren voor een Shimano 3 remnaaf (ca. 550 euro) of Nexus 7 rollerbrakes (ca. 700 euro).

Ik moet wel zeggen: de remnaaf (ook wel bekend als terugtraprem) op de 3-versnellingsfiets is wel even wennen! Zeker als je al zo’n 25 jaar met handremmen fietst is het soms toch wel even snel denken en reageren als je moet afremmen. Zeker de eerste dag kwam ik wel eens in de problemen, maar de tweede dag ging het al probleemloos. De fiets trapt heerlijk licht, mede dankzij de rechte zit en het comfortabele zadel is het werkelijk een fiets voor afstanden.

Je spullen (tas, boodschappen, planten, apparatuur, wat dan ook) zitten prettig binnen zichtveld in je krat. Ik snap meteen waarom dit soort fietsen zo populair is. Ook hier geldt dat het extra gewicht op het voorwiel even wennen is, maar gelukkig is de fiets voorzien van een wielbegrenzer. Je kunt het voorwiel vastzetten met een klem, zodat het niet opzij klapt. En dus kun je rustig je boodschappen inladen of uitladen. En dat gaat met de Basil Dorset natuurlijk heel eenvoudig. De rieten krat heeft geen deksel, waardoor je alles direct binnen bereik hebt. Hij is aangenaam hoog, en dankzij het riet blijft er geen vocht in staan. Zelfs in de regen kun je ‘m dus buiten laten staan. Ben je bang dat de inhoud van je krat nat wordt? Dan dek je ‘m af met een speciaal zeil. In stijl, uiteraard.

Voor meer informatie: www.bsp-fietsen.nl (ook voor de verkooppunten) en www.basil.nl

Kinderkleding koop je online bij:
Kixx Online | kinderkleding.nl | Kidscotton | littlecool.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.