logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Broken City, Dutch Filmworks

Broken City (2013) BluRay 720p1

In Broken City leer je politierechercheur Billy Taggart kennen. Hij heeft een jongen neergeschoten op straat, en staat daarvoor terecht. De neergeschoten jongen heeft een tijdje terug waarschijnlijk een meisje verkracht en vermoord, maar is daarvoor door een vormfout vrijgesproken. De mening van het publiek is dus dubbel: enerzijds wordt Billy gezien als held, anderzijds willen mensen wel echte gerechtigheid, en geen politie-agent die het heft in eigen hand gaan nemen.

De burgemeester beschermt Billy, ondanks het feit dat er nog belastend bewijsmateriaal ten tonele komt. Dat bewijsmateriaal verdwijnt onder tafel, en Billy wordt vrijgesproken. Maar: hij wordt wel ontslagen. Dat wordt dus een nieuwe carrière! En dat vindt Billy als privédetective. Dan maakt de film ineens een sprong van zeven jaar. De burgemeester is in een felle verkiezingsstrijd verwikkeld voor een volgend ambtschap over New York. Pion daarbij is de sloop van een oude woonwijk (waar Billy de jongen neerschoot, nota bene) en de bouw van ‘iets’ nieuws, waarbij een beetje in het midden gelaten wordt wat dat gaat worden: kantoren? Appartementen?

Jammer genoeg verdenkt de burgemeester zijn vrouw van vreemdgaan. Hij huurt Billy in na zeven jaar om zijn vrouw te laten schaduwen. Na wat speurwerk kan Billy een relatie bevestigen met foto’s. Maar wat er dan gebeurt: de beste man wordt dood gevonden! Al snel komt Billy er achter dat hij voor het karretje is gespannen, en dat er veel meer speelt dan een buitenechtelijke affaire. Dat laat Billy niet op zich zitten, en hij besluit te doen waar hij goed in is: speurwerk. Wat is er aan de hand? Is er alleen de affaire, of speelt er meer in het spel?

Daarbij krijg je in Broken City te maken met een web van politieke corruptie, vastgoedschandalen en smeergeld. De film is bijzonder sfeervol verfilmd, en laat de streetsmart Billy perfect zien als wijs en eerlijk. Hij zet zelfs zijn eigen leven en carrière op het spel om zijn wraak waar te kunnen maken, hoe groot de druk van de burgemeester ook is. Een schitterend verfilmde thriller, met een echte sterrencast van Mark Wahlberg als Billy, Russell Crowe als de burgemeester Nicholas Hostetler en Catherine Zeta-Jones als de vrouw van de burgemeester.

Broken City, Dutch Filmworks

Tijdsduur: 104 minuten, Thriller.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 16 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.