logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Braun Multiquick 9 staafmixer

Staafmixers zijn een beetje een ondergeschoven kindje in de Nederlandse keukens. Het lijkt steeds groter, krachtiger en aanweziger te moeten. Toch moet je het nut van een staafmixer niet onderschatten. Wij hebben hem altijd binnen handbereik liggen – toegegeven, ook met een opzetstukje om snel een ui te kunnen snipperen – maar vooral voor het pureren of het snel opkloppen van slagroom of een eiwit is een staafmixer lekker compact en snel te pakken. Wij gingen aan de slag met de Braun Multiquick 9 staafmixer: een stoere krachtpatser. Gereedschap voor mannen!

Krachtpatser

De Braun MQ 9005 staafmixer is het nieuwe paradepaardje van Braun. Met een vermogen van maar liefst 1000 watt is het ook een echte krachtpatser. Daar zul je niet op misgrijpen. Handig, en bijzonder in het assortiment staafmixers in de schappen, maar het zijn juist andere kenmerken die hem bijzonder maken. Daarbij is de ACTIVEblade wel de meest uitzonderlijke. De scherpe messen draaien namelijk niet alleen rond, maar gaan ook op en neer. Dat zie je aan de buitenkant door die groene ring. Op dat punt schuift de staafmixer op en neer. Zorg er wel voor dat vloeistoffen niet boven dat lijntje komen! Combineer dat met genoeg power en een stevige RVS behuizing, en je kunt zelfs de hardste noten kraken. Letterlijk. Noten, chocolade, gember en zelfs avocado compleet met pit – het is een peulenschil – en ja, zelfs die kun je ermee pureren. Hoewel de staafmixer redelijk aan gewicht is hoef je overigens weinig kracht te zetten tijdens het pureren. Laat de staafmixer het werk maar doen!

Avocadopit

Ja, je kunt zelfs een avocado, compleet met pit, vermalen. In een oogwenk, zelfs. Je zoeft er zo doorheen. Waarom, vraag je je af? Tja. Ten eerste: waarom zou je de pit- die soms groter is dan het vruchtvlees zelf – weggooien? Je kunt hem natuurlijk opkweken tot een coole avocadoplant, maar in de pit zitten ook heel veel voedingsstoffen, die zelfs niet in het vruchtvlees voorkomen. Volgens sommigen is de pit zelfs voedzamer dan de avocado zelf! Zonde om weg te gooien. En dat hoeft ook niet. Gewoon pureren, die pit, en gebruiken in je dipsaus.

Spettervrij

Ook de staafmixervoet van de Braun Multiquick 9 heeft een upgrade gekregen. Hierdoor is knoeien minder makkelijk en ontstaat er een soort zuiging, waardoor het gepureerde voedsel de messen in wordt gezogen. De voet heeft zes inkepingen. Ook is er kritisch gekeken naar de plaatsing van het mes. Door de combinatie van die twee komen spatten minder vaak voor. Als je de staafmixer niet boven het aanrecht aanzet, tenminste. Dan gaat het mis. De kans daarop is trouwens best klein. Er zit namelijk een soort kinderslot op de staafmixer. Je moet eerst boven op de staafmixer op een knopje drukken. Dan gaat er een groen lampje branden, waarna je hem kunt aanzetten. Doe je twee seconden niets, dan gaat het slot er weer op, en verandert het groene lampje in een rood lampje. Dat is wel even wennen, maar gelukkig kun je hem alsnog met één hand bedienen.

Een hand bedienen

De Braun Multiquick 9 staafmixer is perfect met één hand te bedienen. De andere kun je vervolgens gebruiken om de kom of beker vast te houden. Met je duim kun je de staafmixer ontgrendelen van het kinderslot. Het je vingers bedien je vervolgens de snelheid van het mixen. Aan de voorkant van de mixer zit namelijk een knop waarmee het vermogen van de staafmixer zich aanpast. Druk je hem harder in, dan pureert hij harder. Laat je hem een beetje los, dan gaat het wat subtieler. Pureren op gevoel dus!

Accessoires

Je kunt kiezen voor een keur aan accessoires voor deze staafmixer. Het instapmodel, wat wij mochten testen, bevat naast de staafmixer en de nieuwe RVS voet ook een RVS garde en een maatbeker met een inhoud van 600 ml. De garde voelt redelijk solide, maar is wel een typische garde: dunne ijzerdraadjes die door hun flexibiliteit zorgen voor geklopte slagroom of eiwitten. Daar moet je geen beslag mee willen mixen, maar ik zou ook uitkijken voor de randen van een kom – ik weet niet of de garde daar zou blij mee zou zijn. Er zijn echter ook sets verkrijgbaar met een hakmolen en pureeraccessoire (de Sauce), een hakmolen en een blender (de Aperitive) en met een pureeraccessoire, hakmolen en foodprocessor (de Gourmet).


Recensie over Braun Multiquick 9

CooleSuggesties topper

Een krachtige staafmixer met een paar slimme vernieuwingen. In plaats van een kleine cosmetische aanpassing zijn ze bij Braun een stuk verder gegaan en een krachtig apparaat met slimme vernieuwingen geïntroduceerd. Goed bezig!

Score: 9


Informatie

Multiquick 9, Braun
Meer weten?
Prijs: 85 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.