logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Braquo 4


Braquo - Seizoen 4Braquo heeft internationaal heel wat stof doen opwaaien. Het gaat om een Frans politieteam dat het zat is om alles volgens de regeltjes te doen – dat doen de criminelen immers ook niet? en besloten heeft om de misdaad met harde hand te bestrijden. Een corps aan rechtschapen politielui dus, maar wel met losse handjes en de vinger op de trekker. Werkt het? Nou ja – het zouden geen goede gasten zijn voor een politiecontrole, maar zoals je kunt zien in de eerste afleveringen van Braquo 4 lukt het ze prima om de meest bizarre groeperingen een halt toe te roepen.

Stilte na de storm

Maar zoals dat gaat (en je wellicht ook wel kent van verschillende superheldenfilms) gaat dat geweld de burgers op een gegeven moment vervelen. Als de Turkse bendeleiders eenmaal zijn opgepakt, wordt het duidelijk dat mensen niet meer zo zitten te wachten op een triggerhappy politiecorps. Op zich logisch, nietwaar? Daarbij stijgt al dat geweld ze een beetje naar het hoofd en proberen de leden van het team niet alleen te zorgen voor een veilige samenleving, maar nemen ze ook vooral wraak op mensen die hen ooit hebben dwarsgezeten. Full power.

Geweld

Wees wel gewaarschuwd: Braquo 4 is vooral berucht om de hoge hoeveelheid geweld en actie in de serie. Vooral het geweld wordt niet geschuwd, er wordt ook niets gedaan om het een beetje stylish weg te moffelen. Je krijgt het vol voor je kiezen. Soms iets te, naar mijn smaak. Het is in die gevallen toch wel de vraag waar de filmmakers het nu eigenlijk om doen. Is het om een kritisch vraagstuk te stellen naar geweld, en wanneer het wel en wanneer het niet mag, is het om een kritische noot te zetten naar de rechtschapenheid van de Franse politie, met al hun regeltjes, of is het gewoon omdat het kan?

Conclusie over Braquo 4

Een bijzonder agressief Frans politieteam krijgt het voor elkaar om zelfs de ergste bendes op hun knieën te krijgen. Indrukwekkend om te zien, met interessante en goed uitgewerkte personages die voor hun eigen veiligheid – en die van de burgers – opkomen met alles wat ze in huis hebben. Soms is het wel iets té grafisch naar mijn smaak – maar dat is heel persoonlijk. Door: Score: Braquo 4 krijgt 8 van de 10 punten.