logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Brandende Engel, Bear Grylls

Boeken over oud-militairen en militairen springen als paddenstoelen uit de grond. Stoere verhalen van een eenzame held die op pad gaat om de wereld te redden, je kent ze vast wel. Een mix tussen Jason Bourne en Rambo, hoewel de trend eerder naar de eerstgenoemde neigt. Sommige daarvan zijn super spannend, anderen oersaai. Bear Grylls springt er met Brandende Engel positief tussenuit: lees dus vooral verder, dan vertel ik je waarom.

Lopend verhaal

Het stoere aan Brandende Engel is dat het een serie is die ook echt doorloopt. Als je Doodsvlucht hebt gelezen, dan ken je de achtergrond van onze hoofdpersoon, de oud SAS-militair Will Jaeger. In dat boek had hij een missie in de Amazone, waar hij flink werd verraden. Het grootste deel van zijn manschappen kwam in een nederlaag terecht en overleed. Slechts een handjevol overleefde en is nu volop aan het herstellen. Ik geef toe: ik heb Doodsvlucht niet gelezen, maar uit dit deel wordt ook dat allemaal duidelijk. Het grootste item in het vorige boek zit hem echter in het feit dat Wills vrouw en zoon zijn ontvoerd. Hij maant ze eerst dood, maar dan ontvangt hij toch een teken van leven. Ze zijn gevangen door een mysterieuze tegenstander…

Oude koeien

Brandende engel vertelt over de nasleep van de vorige expeditie, maar ook over een lang vervlogen tijd – tenminste, dat dacht iedereen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de nazi’s namelijk bezig met een gevaarlijk virus dat ze wilden loslaten op de hele wereld. Alleen een geselecteerd gezelschap kreeg een remedie tegen die ziekte. Waar de Duitsers voor 1945 niet in slaagden, maakt Brandende Engel duidelijk dat de draad weer is opgepakt en het virus alsnog in ontwikkeling is door nakomelingen van de destijds belangrijkste ontwikkelaar, Kammler.

Speurtocht

Dat is bij Jaeger echter niet bekend. Hij wil alleen zijn gezin terugvinden. Will trommelt zijn oude club vrienden op en samen gaan ze op onderzoek uit. Langzaam maar zeker komen ze echter achter het ware plot: het lot van zijn gezin en de nazi’s blijken nauw verweven te zijn. Gelukkig bied de Russische Irina Narov een oplossing. Zij blijkt lid te zijn van een geheime club aan nazi-jagers, die al jaren achter de schermen doorwerkt. Zo komen ze in een natuurreservaat terecht dat eigendom lijkt te zijn van Kammler. Daar, onder de berg Brandende Engel, komen ze ineens een stuk dichter bij die verschrikkelijke waarheid.


Recensie over Brandende Engel

CooleSuggesties topper

Brandende Engel is een echt goed boek over ‘de eenzame soldaat’ die in dit geval toch echt samenwerkt met een goed team. Het verhaal steekt goed in elkaar, heeft een enorme vaart en verrassende wendingen. Zo horen boeken voor mannen te zijn!

Score: 9


Informatie

Brandende Engel,
Illustrator: nvt
Uitgever: The House of Books, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789044347623. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.