logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Boy Nobody, Allen Zadoff

Boy Nobody is een spannende en intelligente thriller voor jongeren. Het gaat over een zestienjarige jongen, die op jonge leeftijd zijn ouders is verloren. Denkt hij, tenminste, want later in het verhaal lijkt het erop alsof zijn vader helemaal niet overleden is. Nadat hij zijn ouders is krijtgeraakt wordt hij door een man en een vrouw opgevangen, die hem trainen tot geheim agent. Tot spion, zou je kunnen zeggen. Sinds die tijd reist hij het hele land door, en gebruikt hij het voordeel van kind-zijn om dicht bij zijn doel te komen en dat doel uit te schakelen.

Keer op keer neemt hij een nieuwe identiteit aan, woont hij op een vreemde plek en moet hij nieuwe vrienden maken. Zo ook in dit verhaal. Daar komt hij in New York terecht. Daar komt hij op een prestigieuze school terecht, waar hij bevriend moet raken met de dochter van de burgemeester: het nieuwe doelwit. Maar de dochter van de burgemeester lijkt een onneembare vestiging volgens haar vrienden. Toch lukt het de jongen snel bevriend te raken met het meisje, Sam genaamd. Al snel worden ze dichter bij elkaar gebracht, wat Boy Nobody in een lastig parket brengt: hij wordt verliefd!

En dat is iets dat hem nog nooit is overkomen. Een band met het slachtoffer. Flarden uit zijn verleden dringen zich aan hem op, maken het hem knap lastig de aardige burgemeester te vermoorden. Intussen moet hij grote beslissingen maken: zal hij hulp inroepen van buitenaf? En wat als zijn aartsvijand ineens voor zijn neus staat? En waar kent hij toch dat gevoel van liefde en geborgenheid van, dat hij voelt bij de burgemeester en zijn dochter?

Boy Nobody is een super spannend actieboek, zeker geschikt voor jongens vanaf een jaar of 13, 14. Er zitten een paar expliciete actiescènes in, maar die zijn van korte duur. Het boek is helemaal vanuit de jongen geschreven, in de ik-vorm. Daardoor kruip je al snel helemaal in het verhaal, en leeft je helemaal met hem mee. De moeilijke keuzes en overpeinzingen maken de jongen weer helemaal menselijk, iets dat je in de eerste paar hoofdstukken een beetje mist. Daar lijkt het namelijk een soort superjongen, die alles kan en alles weet. Goed te lezen dat dit niet altijd zo is, en dat zelfs zo iemand kan twijfelen en aarzelen. Spannend, meeslepend en vol snelheid.

Boy Nobody, Allen Zadoff
Clavis, september 2013, 303 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789044819489


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.