logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Boxtrollen, Universal Pictures


boxtrollenHeb je op straat wel eens een verloren of vreemde stapel dozen zien staan? Dozen waarvan je dacht: wat moeten die nu hier? Na het zien van deze film weet je meteen waarom die stapel daar staat. Het zijn Boxtrollen, die zich verstoppen voor de mensen! In Kaasbrugge weten ze daar alles van. Daar wemelt het van de boxtrollen, vreemde schepsels die in dozen wonen en ’s nachts op zoek gaan naar leuke en interessante apparaten die ze meenemen naar hun hol in de riolen onder het dorpje. Maar echt veilig zijn ze er niet. Er is een kwaadaardige man, die graag wil meedoen met het bestuur van Kaasbrugge. Die hebben namelijk een prachtige witte hoed, en die wil Hebbesma maar wat graag hebben! Hij bedenkt een snood plan, en maakt de Boxtrollen zwart. Ze zouden bloeddorstige wezens zijn, die jonge kinderen meenemen en opeten! Daar is natuurlijk niets van waar, maar de mensen weten niet goed wat de Boxtrollen zijn (ze verstoppen zich veel te goed) en geloven deze kwaadaardige man. En dus bedenkt Hebbesma een snood plan. Hij spreekt af met de burgemeester dat wanneer alle Boxtrollen zijn verdelgd, hij ook zo’n mooie witte hoed krijgt en mag meeproeven van alle kazen die alleen de bestuursleden van Kaasbrugge mogen proeven. En dus gaat deze verdelger met een paar handlangers op pad om alle Boxtrollen te vangen en in een geheime locatie aan het werk te zetten. Zijn handlangers hebben echter wat gewetensbezwaren bij wat ze moeten doen, maar praten zich telkens goed. Boxtrollen zijn toch kwaadaardige schepsels? Waar ze echter geen tekening mee hebben gehouden, is dat er ook een jongetje bij de Boxtrollen woont. Eitjes. Hij kan met de Boxtrollen praten, en hun vreemde gebrabbel vertalen naar het gewoon Nederlands. Eitjes weet echter niet hoe de mensen naar de Boxtrollen kijken. Als hij zich op een gegeven moment overdag boe=ven de grond begeeft gaat er dan ook een wereld voor hem open. Maar gaat het hem lukken om de Boxtrollen te beschermen en te verdedigen? Boxtrollen is een animatiefilm zoals je ‘m niet vaak ziet. Het is namelijk een stop-motion film, van de firma Aardman. Die ken je misschien van films als Wallace en Gromit, Coraline, Chicken Run en nog veel meer. Ze hebben een heel typerende stijl, die zich niet altijd kenmerkt door heel lieflijk uitziende karakters. Scheve tanden, lelijke neuzen, rare bochels… je weet meteen wie er goed zijn en wie niet. Het bijzondere van deze film is echter dat het een film is die met kleifiguren is gemaakt. Beeldje voor beeldje zijn er foto’s gemaakt, die als een film achter elkaar zijn geplakt. Daar zitten dus heel wat maanden werk in, zoals je kunt begrijpen! Een knappe prestatie. In de special features zie je precies hoe ze zijn gemaakt. En kijk ook vooral even naar de aftiteling, waarin de karakters zich wel heel belangrijke filosofische vragen stellen…

Informatie

Boxtrollen, Universal Pictures Tijdsduur: 92 minuten, Animatie. Leeftijd: vanaf 6 jaar. Verkrijgbaar op: DVD (ca. 15 euro), Blu-ray (ca. 17 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.