Florence Williams gaat in het boek Borsten op zoek naar de functie van borsten. In al haar aspecten, in biologisch, seksueel, cultureel en sociologisch, ze kijkt daarbij ook naar hun specifieke eigenschappen. Daarbij duikt ze in vraagstukken als ‘Is borstvoeding wel zo gezond?’ en ‘Waarom komt borstkanker steeds vaker voor?’. In haar onderzoeken doet ze enkele flinke en angstwekkende conclusies, waarbij Florence van mening is dat ons borstweefsel de staat weerspiegelt waarin onze samenleving verkeert.
Het boek Borsten schommelt echter een beetje tussen infotainment en onthullende onderzoeksjournalistiek. En dat is best verwarrend. Wat is waar, waar moet je notie van nemen, en wat kun je voor lief nemen? Daarbij heeft Florence echter de vervelende eigenschap om vooral de negatieve kanten van haar bevindingen te omschrijven. Ze treft onderzoeksresultaten aan, die niet altijd even sluitend zijn. Enkele beweringen hebben meerdere kanten aan het verhaal, en zijn door andere onderzoeken weer tegengesproken. Florence doet echter stellingen alsof ze onomstreden voor waar zijn aangetoond – en dat is niet altijd even netjes.
Lees je daar overheen, dan is Borsten juist weer een heel komisch, onthullend en schaamteloos boek over de lichaamsdelen waar vrouwen nogal aan gehecht zijn en ook mannen niet kunnen missen. Een grappig boek, vol leuke gesprekken en dubbelzinnige grapjes. Leuk, onderhoudend, en soms leerzaam. Een bijzonder onderzoek, en dat is het!
Borsten, Florence WilliamsArbeiderspers, oktober 2012, 320 pagina’s, paperback.
Prijs: 22,50 euro. ISBN: 9789029586283
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel. Online bestellen kan onder andere op:
Laat hieronder jouw reactie achter