logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie Bonami Spelcomputer museum in Zwolle

Een museum vol computers en spelcomputers: kun jij het je voorstellen? Waarschijnlijk niet. Ik kon me er zelf ook vrij weinig van voorstellen, maar het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle is daar toch wel geweldig goed in geslaagd. Het weet de hedendaagse computergeschiedenis te combineren met de groeiende markt aan spelcomputers en games. En dan niet op een stoffige manier, maar juist door afwisseling te combineren met de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met zowel oude als nieuwe games.

Gamen in een museum

Ja, je leest het goed. In het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle kun je zelf ook lekker gamen op oude en nieuwe consoles, spelcomputers, thuiscomputers, flipperkasten en grote arcademachines. Er is zelfs een speciale virtual-realityhoek ingericht, waarin je kunt kennismaken met de toekomst van het gamen. Geschiedenis en toekomst lopen hand in hand. Die games staan van oud naar nieuw opgesteld, zoals een goed museum betaamd. Er is namelijk genoeg ruimte in het museum, dat maar liefst 3000 vierkante meter groot is. Door het museum loopt een mooie route langs de verschillende ontwikkelingen in de computerindustrie, van de oude decodeermachines tot machines die niet veel meer kunnen dan je huidige zakrekenmachine tot aan steeds snellere pc’s, spelcomputers en aanverwante artikelen.

Geschiedenis van computers

Een museum is geen museum zonder een paar echte museumstukken. En het Bonami SpelComputer Museum mag zich blij prijzen met een paar geweldige computers uit lang vervlogen tijden, waarbij er zelfs nog geen digitale techniek aan te pas kwam, maar grote ponskaarten die acties in werk stelden. Net als een draaiorgel, zogezegd, maar dan nuttig 🙂  Van de heel oude apparaten kruip je langzaam naar modernere tijden, waar boekenkast-grote taperecorders met talloze MB’s opslag plaatsmaken voor draagbare varianten met enkele gigabites aan ruimte. Nadat de computers vooral in het zakelijke segment gebruikt werden, zijn de grootste ontwikkelingen echter gemaakt op het moment dat de computer klaar was voor thuisgebruik. De oude IBM computers, waar veel vaders en moeders op de middelbare school achter hebben gezeten, grote floppydisks van 8, 5,25 en 3,5 inch in formaat, maar ook thuiscomputers als de Commodores, MSX-en, Spectrums en meer: voor mij was het echt een mooie herinnering. Mijn vader is namelijk een echte techniek-freak, bij ons thuis stonden er dan ook heel wat computers binnen handbereik. Ik heb heel wat toestellen uit dit museum aan den lijve mogen gebruiken toen ik zo oud was als mijn zoons nu! Leuk detail: veel van die computers staan gewoon aan, compleet met een aantal games. Je kunt dus lekker aan de slag met het klassieke Pong!, een game laden op de MSX of C64. Echt leuk om te zien hoe verbaasd kinderen reageren op die eenvoudige spelletjes (met tenenkrommende geluidseffecten)!

Moderne technieken

Tussen de stellingen door vind je overigens geweldige verzamelingen op thema: vitrinekasten vol pc-adventuregames, shooters en 3D-games, een kast vol Final Fantasy, Skylanders, Pokémon en nog veel meer. De moderne technieken hebben namelijk ook gezorgd voor heel wat rages, en die krijgen ook alle aandacht in het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Aan het einde van het museum kom je overigens talloze spelcomputers tegen zoals we die nu kennen, voorzien van een aantal games, die je zelf kunt wisselen en activeren. Na het museum is er dus genoeg tijd voor wat vermaak en vertier op de Nintendo’s, Playstations, XBOX-en uit verschillende generaties. Wil je wat stoerders? Kruip dan achter één van de vele arcadekasten om de oude games tot leven te brengen. En zelfs voor flipperfanaten is het goed vertoeven.

Shoppen

Heb jij zin om je game-fanatisme aan de buitenwereld te tonen? Vergeet dan niet om na je museumbezoek lekker rond te snuffelen in de museumwinkel, waar je niet alleen oude games aantreft, maar ook veel aanverwante producten, van sokken tot portemonnees, van knuffels tot petten en van bordspellen tot een mooie verzameling Disney Infinity-karakters.


Recensie over Bonami Spelcomputer Museum

CooleSuggesties topper

Het Bonami SpelComputer Museum is een geweldig museum voor jong en oud. Voor ouderen is het een feest van herkenning (en een blik op wat er daarvoor was), voor de jongeren een blik van hoe het vroeger was, waar de ouders het mee moesten doen. Ter lering en vermaak kun je lekker gamen op verschillende generaties computers – wat een feest! Je kunt zelf kiezen welke games je speelt, of je neemt een oude arcadekast om de records te breken. Als extra service is er een best grote snackcorner met versnaperingen tegen heel schappelijke tarieven. Een must-see als je naar Zwolle gaat. En zelfs de moeite om er even voor om te rijden.

Score: 9


Informatie

Bonami SpelComputer Museum, Bonami
Meer weten?
Prijs: 15 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Maria avatar
  Maria

  Vandaag 13 augustus 2022 geweest naar het computer museum Zwolle. De bezichtigheden zijn zeker de moeite waard en er valt veel te leren. Er zijn zat arcade games om te doen maar ik vind er ook veel nadelen.

  – Wij gingen tijdens een hittegolf en de airco was uit binnen. Ik dacht een paar keer dat ik flauw zou vallen. Geschat was het binnen 35 graden.

  – Het is er vies. Het zou ze sieren om de boel wat beter schoon te maken, met name alles dat mag worden aangeraakt en het “eetgedeelte”.

  – Ik zou het toch tof vinden als ze de “kantine” opknappen en het aanbod eten en drinken vergroten

  – Heeeeeel erg veel slordige cardboard reclame van games. Sommige dubbel, sommigen nutteloos. Dat mag wel wat beter geordend worden. Voor 50% vond ik de indeling , ook in de Arcade ruimte, erg slordig.

  Raad ik het aan? Jawel. Maar doe jezelf een lol en neem hand sanitizer mee. En ga niet als het erg warm is buiten.

  Ik hoop oprecht dat het museum iets doet met de tips. Het heeft veel potentie maar op deze manier kom ik voor 15 euro per kaartje niet meer terug.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.