logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Blond 15, Heleen van der Kemp

Blond. Vijftien. Dood. Rechercheur Britt Franken is geschokt door de aanblik van het jonge, levenloze meisje in het Vondelpark. Het slachtoffer is op brute wijze vermoord. Gescalpeerd. Britt is vastbesloten de moordenaar te vinden, maar haar onderzoek wordt bemoeilijkt door de media, die er vanaf het begin bovenop zit. Toch komt de echte tegenstand uit een onverwachte hoek…

Blond 15 is het eerste echte debuut van Heleen van der Kemp in boekvorm. Het verhaalt van rechercheur Britt Franken, die in aanraking komt met een brute moord op een 15-jarig meisje: toevallig exact de leeftijd van haar dochter Bo, die bijzonder veel overeenkomsten vertoont met het vermoorde meisje. In dit superspannende boek, dat soms je maag laat inkrimpen van de gruwelijke details, soms een glimlach op je gezicht tovert door een leuk moment of een vreemde ontwikkeling die zich vertoont, volg je Britt op de voet, ook na werktijd wordt het leven gevolgd.

Hierdoor krijgt Britt een geheel eigen gezicht, je voelt met haar mee in iedere beslissing die ze gaat nemen. Dat soms wat doordraaft in bepaalde gegevens, dat zij haar vergeven. Het bijzondere inzicht in Britts leven, maar ook dat in een paar andere karakters geven het boek een geheel eigen karakter. Voeg daarbij een aantal oer-nederlandse BN-ers toe, als Peter R. de Vries en weervrouw Helga van Leur, en je krijgt meteen iets herkenbaars, iets vertrouwds. Dat soort kleine details, pietluttig als ze lijken, zorgen er wel voor dat het boek dicht bij huis komt, ook al ben je niet zo bekend in de Amsterdamse Jordaan, welke eveneens in detail wordt omschreven.

Al deze factoren zorgen ervoor dat het moeilijk is om het boek aan de kant te leggen. Het is een echte page-turner, waarin je geneigd bent Britt actief te helpen in haar zoektocht naar deze afschuwelijke moordenaar. Ik ben dan ook zeer benieuwd of Heleen dit tempo en deze stijl vol kan houden in haar tweede boek, Afrekening!

Blond 15, Heleen van der Kemp
Verbum Crime, juni 2011, 166 pagina’s, paperback
Prijs: 4,95, ISBN: 9789461090348

Dit boek bij: BOL.com


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.