logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Blockbusters: de geheime dromen van Dalí, Manon Berns

de verborgen dromen van daliKen je de serie Blockbusters al? Misschien heb je er wel over gehoord, of ken je de eerdere doelen. Blockbusters draait eigenlijk om de jongen genaamd Storm. Zijn moeder is heel goed met het opknappen (restaureren) van schilderijen, zijn vader handelt in kunst – maar verzamelt volgens mij meer rare voorwerpen op zolder dan dat hij ze verkoopt. Samen met Jimi begon Storm een geheime club, waarmee ze allerlei mysteries oplossen. In de boeken draaien die mysteries allemaal om kunst. Later komt er Lara, de tweelingzus van Jimi bij, en nog later leert Storm in Parijs, waar zijn opa woont, het meisje Juul kennen. Ook zij mag deel uitmaken van de Blockbusters. En in De geheime dromen van Dalí gaan ze allemaal samen op vakantie. Naar Porte Llegat, de geboorteplaats van niemand minder dan Salvador Dalí.

Meer dan echt

Het zal je niets verbazen: ook dit deel staat helemaal in het teken van kunst. De surrealistische kunst van Salvador Dalí, wel te verstaan. Stoms moeder mag namelijk een schilderij van Dalí opknappen in het museum Boijmans van Beuningen. Een geweldige kans, waar ze heel erg naar uitkijkt. In hun vakantie wil ze echter even niets van dit alles weten, en lekker chillen. Helaas gaat er iets mis met de boeking, en moeten Storm, zijn familie en de blockbusters uitwijken naar het huis van een klant van Storms moeder. Die toevallig helemaal weg is van surrealistische kunst.

Eigen mysteries

Al snel krijgt Storm te maken met iets ‘echter dan echt’ lijkt. Storm vind namelijk een foto van zichzelf terug op Instagram, waarbij het net lijkt alsof hij zoent met een meisje. Een meisje dat niet Juul is. Maar ja: het lijkt zo echt, dat al zijn klasgenoten en vrienden er op reageren. Storm wordt er ontzettend woedend om, en is bang dat Juul gelooft dat het echt is. Gelukkig valt dat laatste mee, en de Blockbusters besluiten zelf foto’s te maken waarop dingen te zien zijn die niet echt zijn. Net als… Salvador Dalí! En natuurlijk is dat ook super gaaf om te doen. Door anders naar de wereld om je heen te kijken zie je soms geweldig stoere foto’s.

Spannend

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles. Want het blijkt dat de huishoudster/hulp in de huishouding van de man bij zie ze een huis mogen logeren, een zoon heeft die niet helemaal pluis is. Hij doet geheimzinnige dingen, zoals rondsluipen in het huis en ’s nachts op zee varen. Maar waarom? Waar gaat hij naartoe? En waarom midden in de nacht? Heeft het iets te maken met de dromen van Dalí, of is er iets anders aan de hand? Een geweldige missie voor onze vrienden!

Conclusie over Blockbusters: De verborgen dromen van Dalí

Een spannend verhaal, dat helemaal draait om de geheime dromen van Dalí. Natuurlijk draait het boek rondom het thema Surrealisme, en genre waarin Dalí zich vooral bezig hield. Het verhaal is spannend en een tikje verwarrend. Vooral de link naar het hedendaagse surrealisme middels Instagram en fotomanipulatie houdt het verhaal actueel.
Door:
Score: Blockbusters: De verborgen dromen van Dalí krijgt 5 van de 5 punten.

Informatie

Blockbusters: De verborgen dromen van Dalí,
Kluitman, 200 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789020674958. Prijs: 13.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.