logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Black Site, Dalton Fury

black site

De naam Dalton Fury had eigenlijk net zo goed de naam van dit boek kunnen zijn: stoer, tot de verbeelding sprekend… toch is dat niet het geval. Sterker nog: hoofdrolspeler Kolt Raynor moet het hele verhaal dragen in het boek Black Site. En lukt hem dat? Jazeker! Niet heel makkelijk, en zelfs met de nodige tegenzin, maar hij weet het verhaal én de missie prima te dragen.

Militair genre

Ook Black Site is één van de vele boeken die zich richten op de Amerikaanse soldaten. Het lijkt echt een trend te worden om persoonlijke ervaringen die zijn opgedaan in het leger om te vormen tot een spannend verhaal, dat zowel tot de verbeelding spreekt als dat het echte feiten bevat. Het verhaal van Kolt Raynor heeft bovendien een mooi uitgeleide, waarin alles even uit de doeken wordt gedaan.

Het verhaal

Black Site gaat over de eigenzinnige Delta-Forcesoldaat Kolt Raynor. Hij doet meestal precies wat hij zelf wil, en wanneer hij met zijn maten op missie is in Afghanistan gaat dat helemaal mis. Hij maakt een verkeerde inschatting (tegen het commando van zijn meerderen in) en verliest daarbij zijn hele team. De reddingsmissie die wordt opgezet door zijn beste kameraad loopt ook in het honderd, waardoor de drie redders gevangen worden genomen. Kolt zakt weg in drank, slordigheid en wanhoop.

Redding nabij

Drie jaar later wordt hij uit zijn caravan getrild door een paar van zijn oude collega’s. Ze hebben iemand nodig die gek genoeg is – of zich schuldig genoeg voelt – om over de grens gedropt te worden om een kamikaze-reddingsmissie in te gaan. Hoewel: er bestaat natuurlijk een kleine kans dat hij Afghanistan levend kan verlaten… maar groot is die kans niet. Met een spoedcursus om weer een beetje in vorm te komen en minimale hulpmiddelen wordt Kolt ingevlogen en uit het vliegtuig gekieperd, waar hij aan zijn dollemansmissie mag beginnen. Daar weet hij echter meer voor elkaar te krijgen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Niet alleen weet hij zijn oude redders te lokaliseren, hij ontdekt heel wat bizarre praktijken die door de CIA naarstig verborgen gehouden werden…


Recensie over Black Site

Black Site komt in een inmiddels overvol schap terecht met verhalen over het leger en bizarre reddingsoperaties. Het boek onderscheid zich van de rest door een heel menselijk karakter neer te zetten, vol gebreken. Er is nu eens geen stoer rambotype vol genetische aanpassingen die de wereld red van de ondergang, maar een koppige man vol gebreken die zijn maten wil redden, omdat hij simpelweg trouw is aan ze. Het verhaal is spannend geschreven en erg onderhoudend. Pas aan het einde komt een keur van geweren, voertuigen en helikopters aan bod, die met naam en toenaam worden genoemd.

Score: 8


Informatie

Black Site,
Illustrator: nvt
Uitgever: Karakter uitgevers, 400 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045210094. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.