logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Black filmeditie, Dirk Bracke

Black filmeditie Naar aanleiding van de verfilming van het boek Black verschijnt hier de filmeditie van Black, samen gebundeld met het intense vervolg, Back. Beide boeken zitten in een coole sleeve verpakt. De verhalen van Black en Back spelen af in de achterbuurten van Brussel, waar bendes hun hele territorium hebben verdeeld. Maar bendes zijn bendes, en die moet je wel apart houden. Dat lijkt knap lastig voor Mavela en Marwan, die op elkaar verliefd worden. Beide tieners zitten echter in een andere bende, en daardoor is hun relatie eigenlijk gedoemd te mislukken. En de bendes laten wel heel duidelijk merken dat ze niet gediend zijn van deze kruisbestuiving – de straffen zijn niet mis, en worden expliciet omschreven. Zeker geen boek voor tere zieltjes! Want voor een bende die terroriseren, vandalisme en agressie zien als een soort tijdverdrijf ligt de lat al flink hoog als het gaat om straffen. In het boek Back ga je nog eens terug naar Brussen, naar de bendeleden van The Black Bronx. De bende waar Mavela toe behoort. Ze heeft inmiddels haar lesje geleerd, en blijft haar bende trouw. Toch is ze door haar romance ook flink aan het denken gezet, en ze twijfelt echt of dit hele bendeleven-gedoe wel echt iets voor haar is. En de spanning in haar bende loopt hoog op – zeker als een bendeoorlog met de rivaliserende The Black Panters op komst lijkt te zijn. Het geweld, de diefstallen en vergeldingen worden grimmiger. De politie zit hen op de hielen. Mavela beseft steeds meer dat ze in de straatbende van X niet op haar plaats zit. En ze blijft Marwan missen… Maar hun liefde is een afgesloten hoofdstuk: ondenkbaar en gevaarlijk! Dit tweeluik laat een grimmig beeld zien van het leven op straat in Brussel. Het is echt bizar om te lezen hoe zoiets in onze samenleving kan bestaan, maar daarin heeft Dirk Bracke zich goed laten inlichten door experts en ervaringsdeskundigen. Doordat sommige botsingen en gevechten expliciet worden omschreven zijn de boeken zeker niet voor iedereen geschikt, en wellicht confronterend. Een waarschuwing is het zeker: kijk uit voor bendes, sluit je niet te snel aan en maak geen beloftes die je niet kunt houden.

Informatie

Black filmeditie + back, Dirk Bracke Davidsfonds, 244 en 253 pagina’s, paperback. Prijs: 24,95 euro. Leeftijd: vanaf 16 jaar. ISBN: 9789059086272

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.