logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Billy Lynn’s Long Halftime Walk


Billy Lynn's Long Halftime WalkEr is flink wat herrie in de wereld. Ik doel daarmee over de verschrikkelijke oorlogen die overal woeden. Je krijgt er vast wel eens iets van mee op het nieuws. Vaak verhalen over heldenmoed en slimme strategische zetten. Het boek Billy Lynn’s Long Halftime Walk haakt hier op in, en Ang Lee (die ook het boek Life of Pi heeft verfilmd) zette zijn tanden in het verhaal om er een magnifiek tintje aan te geven.

Heldendaden

Het verhaal draait om Billy Lynn, maar dat had je vast kunnen denken. Hij is op missie in Afghanistan met zijn team aan experts. Tijdens een confrontatie met de vijand aldaar raakt zijn teamleider gewond. Billy bedenkt zich geen moment en rent hem te hulp, terwijl het hele team onder vuur ligt. Een stomme zet dus, waar hij niet erg goed over had nagedacht. Wonder boven wonder weet hij zijn teamleider te bereiken, terwijl zijn teamgenoten alles op alles zetten om de beide mannen in leven te houden. Tevergeefs, want hun teamleider overlijd terplekke. Toch wordt Billy en zijn team met open armen teruggehaald naar Amerika voor een feestelijk vertoon van macht en overwinning.

Mismatch

En daar gaat het mis. De jongens worden recht uit de strijd geplukt en in een kolossaal vertoon van macht en feestvreugde geplaatst: een Footballstadion, waar de betreffende hoge pief verkondigd dat hij een nieuw stadion laat bouwen. Met de soldaten telkens op de achtergrond laat hij zien hoe vaderlandslievend de beste magnaat wel niet is, en hoe goed hij het voor heeft met de jonge soldaten. Door de dag heen merk je echter de verschillen tussen de Amerikaanse burgers en de soldaten. Waar sommigen verlekkerd vragen hoe dat nu is, een geweer afschieten en mensen doden, weten de soldaten wel beter. Met het bloed op hun netvlies lachen ze zichzelf er doorheen, maar Billy’s gedachten dwalen regelmatig af naar de ware gebeurtenissen. Dan pas zie je hoe groot de sprong is die de soldaten moeten maken van het oorlogsgeweld naar het overcommerciële Amerika.

Conclusie over Billy Lynn’s Long Halftime Walk

Een oorlogsfilm zoals je hem nog nooit gezien had. Na het zien van deze film snap je PTSS een stuk beter – hoewel Billy de diagnose niet echt krijgt, overigens. Wel wordt pijnlijk duidelijk hoe de oorlog verheerlijkt wordt door het thuisfront, hoe weinig begrip er is voor het leed dat deze jonge mannen moeten zien. In sfeervolle beelden wordt dat meer dan duidelijk gemaakt. Een indrukwekkend verhaal met veel aspecten. De nachtmerrie van de één is de heldendroom van de ander. Erg indrukwekkend. Door: Score: Billy Lynn’s Long Halftime Walk krijgt 10 van de 10 punten.

Informatie

Billy Lynn’s Long Halftime Walk, Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 01:53, drama. Leeftijd: vanaf 16 jaar.

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.