logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Hoe bezweer je een draak? Cressida Cowell

Nadat het boek Hoe tem je een draak is verfilmd, is het boek van Cressida Cowell helemaal hip geworden. Al snel kwam een vervolg, Hoe word je een Piraat, en Hoe leer je draaks? Het boek Hoe bezweer je een draak? is het vierde avontuur van de jonge viking Stikkum Stoere Steurkop de Derde, stamhoofd van hun stam. Maar er is een probleempje met Stikkum: hij is helemaal niet stoer of dapper, zoals de andere vikingen! Het is eigenlijk een watje, met één groot voordeel: hij kan met draken praten! En daardoor weet hij waar ze aan denken, en waarom ze doen wat ze doen.

Stikkum Stoere Steurkop de Derde heeft de vikingen dan ook geleerd dat draken niet vervelend of gevaarlijk zijn, maar dat ze juist gebruikt kunnen worden in hun strijd. In dit boek merkt de jonge viking dat zijn beste (en enige) vriend, Vissepoot, ziek wordt. En dat zijn vikingen nooit! De dorpsoudste denkt dat het Vorpentitis is, een dodelijke ziekte die je krijgt van een bijzondere draak. Gelukkig is er een tegengif: de groente-die-niemand-durft-te-noemen. En volgens de verhalen heeft hun grootste vijand die in huis, toen ze op reis waren naar Amerika…

Stikkum, Camicazi en het draakje Tandloos gaan op zoek naar het tegengif en strijden intussen tegen Manfred de Mafkees en de grote, gevaarlijke draak Doemtand, die opgesloten zit onder het ijs. Maar dat begint te smelten, en Manfred de Mafkees heeft heel veel gevaarlijke vrienden. Zal het Stikkum lukken om de Groente-die-niemand-durft-te-noemen te pakken te krijgen en het leven van zijn vriend te redden?

Net als de eerdere boeken is dit boek snel en vlot geschreven. Grote letters vullen het boek, de delen die in het draaks zijn gesproken zijn geschreven in een bibberig, schuin gedrukt lettertype. Om het boek een dagboek-achtig uiterlijk te geven staat het vol met potloodschetsen. Soms lijken ze echter wat uitgerekt en verkeerd ingescand, waardoor ze heel zacht ogen. De illustraties ogen niet bepaald professioneel, maar passen inderdaad wel bij de leeftijd van Stikkum. De grappen in het boek zijn leuk en soms ook origineel, maar vaak ook open deuren. De wonderlijke wereld van vikingen en draken is natuurlijk wel leuk, en is best goed doordacht. Een grappig boek voor jongere lezers, die wel houden van een spannend avontuur!

Hoe bezweer je een draak? Cressida Cowell
Moon uitgevers, juni 2013, 224 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789048817221


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.