logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Bezoek van de knokploeg, Jennifer Egan

Het boek Bezoek van de knokploeg is een bijzondere opeenstapeling van kleurrijke personages. Persiflages met een serieuze inslag, of serieuze karakters met een hyperrealistisch tintje? Het is lastig, Jennifer bewandelt een dunne lijn. Het hele verhaal draait om de muziekindustrie  die vanuit verschillende kanten bekeken wordt. Zo leer je Sasha kennen, een kleptomane die probeert om te gaan met haar probleem. Ze is assistente van platenproducer Bennie, die met bladgoud zijn potentie probeert op te vijzelen (of tot leven probeert te wekken, net hoe je wilt), zijn vroegere punkvriend Scotty, de knappe Alex, Sasha’s date voor één nacht, en vele anderen. Ergens in het boek, en soms op meerdere punten, kruisen deze personen elkaar. Op die momenten wordt het stokje van de vertelling overgedragen, vallen verhalen samen, puzzelstukjes op hun plek en wordt er een nieuwe bladzijde in de geschiedenis leesbaar.

Jennifer Egan weet een flinke mengeling van spelers te vermengen in een goed doordacht verhaal. Dat verhaal hangt met een licht absurdisme en humor aan elkaar, met soms een serieuze ondertoon. Door de verschillende personages kan het twee kanten met je opgaan: of je wilt meer weten over iedere persoon, waardoor je blijft lezen, of je leest ieder hoofdstuk als een nieuw boek, waardoor de lijn al snel lijkt te ontbreken. In het eerste geval zul je smullen van de details die in het boek zitten verwerkt. Omgevingen, voorwerpen en gebeurtenissen worden minutieus omschreven. Zie je iedere persoon als een nieuw boek, dan zul je al die details als vervelend en storend ervaren. Ze halen in dat geval de snelheid uit het verhaal, waardoor je misschien niet ver komt in het boek. De vraag is: bij welke groep hoor jij?

Bezoek van de knokploeg, Jennifer Egan
Arbeiderspers, september 2012, 335 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789029578530


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.