logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Bericht uit Parijs, Guillaume Musso

Guillame Musso weet in het schitterende en pakkende boek Bericht uit Parijs een aantal heel bijzondere ervaringen te combineren. Zo heeft hij zowel in Frankrijk als in Amerika gewoond, en is zijn telefoon, net als de hoofdpersonen van dit boek, verwisseld met die van iemand anders. Want dat is het begin van een wel heel bijzonder avontuur. De Franse kok Jonathan woont in Amerika. De Engelse Madeline woont in Parijs, en is eigenaresse van een bloemenzaak. Als hun telefoons op een vliegveld verwisseld raken door een dom incident, wordt het leven van beiden op zijn kop gezet.

Want zowel Jonathan als Madeline kunnen hun nieuwsgierigheid in Bericht uit Parijs niet in bedwang houden. Ze komen er al snel achter dat ze de verkeerde telefoon in bezit hebben, uiteraard. Beiden hebben een eigen zaak, en worden dus veel gebeld door klanten. In een verloren kwartiertje gaan ze echter verder op onderzoek, en gaan langzaamaan graven in het verleden van de ander. Het verleden van Madeline is daarbij roerig geweest: ze was rechercheur in een Engels plaatsje, en haar laatste zoektocht naar een seriemoordenaar heeft haar doen besluiten om een bloemenzaak te openen. Het was haar namelijk niet gelukt om de zaak op te lossen, met de moord op een meisje tot gevolg.

Jonathan was een briljante chef-kok. Hij had meerdere restaurants, en tilde die dankzij zijn creatieve gerechten op tot grote hoogten – met Michelin-sterren om de kwaliteit te bestempelen. Zijn imperium is echter snel tot val gebracht toen bleek dat zijn vrouw vreemdging… met zijn beste vriend! Teleurgesteld in zijn vrouw en het leven besloot hij zijn imperium te verlaten en is een klein restaurantje begonnen met eenvoudige gerechten. Zijn zwager woont bij hem in, en soms mag zijn zoontje Charley komen logeren. Maar dan gaat Jonathan dieper graven in madelines telefoon, en komt tot een schokkende ontdekking: hun levens hebben elkaar al eens gekruist, en dan wel via het laatste slachtoffer van Madelines seriemoordenaar!

Ook Madeline is een paar dingen op het spoor die niet kloppen. Haar instinct zegt haar dat er meer zit achter de val van Jonathans imperium. Maar wat? En is haar gevoel juist? En kan Jonathan Madeline nog helpen, ook al is het een paar jaar geleden? Beiden zetten alles op alles om de zoektocht door te zetten en hun missie tot op de bodem uit te zoeken. En dat terwijl ze elkaar nog nooit langer dan twee minuten hebben gezien en gesproken… een spannende zoektocht ontsteekt aan beide zijden van de aardbol, los van elkaar. Tot de werelden van Jonathan en Madeline elkaar keihard tegenkomen.

Bericht uit Parijs is een boek dat je echt niet kunt wegleggen. Natuurlijk moet het zo nu en dan, maar ik heb het letterlijk in twee dagen uitgelezen! Het loopt niet van cliffhanger naar cliffhanger, soms is het zelfs een beetje onduidelijk wiens verhaal je aan het lezen bent en kom je er pas na een paar zinnen achter, maar het heeft zo’n vaart, en is zo origineel, dat je gewoon moet doorlezen om alle puzzelstukjes te ontdekken en ze in elkaar te passen. Een briljante thriller, die zich laat lezen als een film.

Bericht uit Parijs, Guillaume Musso
AW Bruna, juli 2013, 312 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. ISBN: 9789400502215


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.