Recensie: Ben jij verlegen? Nurla Roca

Verlegen kinderen maken zich zorgen en voelen zich soms niet begrepen.
Het boek ‘Ben jij verlegen?’ helpt jongens en meisjes te begrijpen dat er verschillende manieren zijn om verlegenheid te overwinnen. Ze hoeven zich niet te schamen als ze bij het beantwoorden van een vraag stotteren of rood worden. Belangrijk is dat ze voor zichzelf opkomen.
‘Ben jij verlegen?’ helpt kinderen te begrijpen dat hun verlegenheid stukje bij beetje zal verdwijnen als ze blijven moeite doen om zich uit te drukken.

In de serie Laten we praten over… komen vaak beladen onderwerpen aan bod, zoals kanker of een lastig onderwerp als autisme of het syndroom van Down. Maar ook karaktertrekjes kunnen een hindernis vormen in het leven van jonge kinderen, zoals verlegenheid. Hoe moet je er mee omgaan, als je juist door je verlegenheid vaak in het middelpunt van de belangstelling komt te staan? In dit boek, geïllustreerd door Marta Fabrega,  worden verschillende voorbeelden gegeven van situaties waarin verlegenheid een obstakel kan vormen om bepaalde ervaringen op te doen. Denk aan het stellen van een vraag, praten voor een groep, ‘nee’ te zeggen. Let wel: dit boek richt zich op ‘verlegen’ situaties. Het zou dus ook prima ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld hoogsensitieve kinderen, die hierdoor kunnen inzien wat ze zouden kunnen verwinnen met de juiste tijd en aandacht.

Dit deel gaat, in tegenstelling tot andere delen uit de serie, wat meer belerend te werk. Normaliter is er namelijk een verhaal waaraan de kennis wordt opgehangen. In dit boek wordt heel expliciet kennis overgedragen en worden directe vragen gesteld aan de luisterende kinderen. Hierdoor is het wel heel duidelijk een ‘laten we praten over’-boek, waarbij je weinig moeite hoeft te doen om het gesprek op gang te brengen. Moeilijke woorden zoals ‘respecteren’ en ‘communiceren’. Behoorlijk abstracte begrippen voor kinderen. Ook wordt er nog al eens aanspraak gemaakt op het inlevingsvermogen van kinderen. Hierdoor moet je snel denken aan een leeftijd van acht of negen jaar voor je goed met dit boek aan de slag kunt gaan. Achterin het boek staat achtergrondinformatie voor ouders en opvoeders.

Ben jij verlegen? Nurla Roca
Baeckens books, augustus 2010, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 10,95 euro. Leeftijd: vanaf 5 jaar. ISBN: 9789054616306

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.