Recensie: Bekentenissen van een flapuit, Renske Derkx

Het leven van Noa gaat niet over rozen. Ze is al tijden verliefd op Roger, maar het is onduidelijk of hij iets in haar ziet. Haar cijfers op school zijn niet al te best en ze brengt zichzelf regelmatig in de problemen omdat ze er iets stoms uitflapt, wat vooral voorkomt als Roger in de buurt is. Haar eerste afspraakje met hem loopt dan ook helemaal mis. Dan ontmoet ze Camiel: hij is knap, charmant en heeft duidelijk interesse in haar, zelfs als ze weer iets geks zegt. Wanneer ze van haar beste vriendin zijn mobiele nummer krijgt, waagt ze het erop. Tot haar verbazing neemt niet Camiel maar Roger de telefoon op. Ze blijken broers te zijn! Wat nu? Moet ze het afspraakje met Camiel door laten gaan? Lukt het haar Roger te vergeten? Gelukkig kan ze met haar beste vriendinnen Maud en Lola alles bespreken. Maar het lijkt wel of die twee de laatste tijd een geheim delen. Wat mag Noa niet weten?

Bekentenissen van een flapuit lijkt wel vanuit het hart geschreven. En dat zou nog wel eens heel goed kunnen. Ik ken de schrijfster natuurlijk niet persoonlijk, maar gezien haar leeftijd heeft ze waarschijnlijk genoeg inspiratiebronnen om zich heenlopen om voeding te geven aan dit boek. Dat overigens uitmuntend is geschreven! Waar uitgebreide woordenschat en rijke zinnen lezen erg prettig weg. Dat komt waarschijnlijk doordat – hoewel de woordenschat uitgebreid is, er weinig toevlucht wordt gezocht tot overbodige en extravagante woorden.

Daarbij worden de conversaties tussen de vriendinnen en (mogelijk) vriendjes erg beeldend verteld, waarbij de hoofdpersoon een bijzonder oplettend meisje is, dat ook aandacht schenkt aan de oogopslag en houding van haar gesprekspartners. Op zich bijzonder, maar wel erg leuk. En natuurlijk doet Noa haar naam absoluut eer aan, door eigenlijk te zeggen wat ze denkt zonder dat ze het doorheeft. De kreet “Zei ik dat hardop?” komt dan ook met schering en inslag terug. Hierdoor is Noa wel meteen een meisje dat je insluit in je hart, ook al is het misschien niet direct iemand waarmee je jezelf kunt herkennen. Hoewel – wie heeft dat nu niet, dat je wel eens zegt wat je denkt, zonder dat je het door hebt of even bij stil hebt gestaan wat de gevolgen kunnen zijn? Als het goed is best vaak, want dan heb je een heerlijk leven, zo bewijst Noa!

Bekentenissen van een flapuit is een heerlijk vrolijk boek, niet alleen voor meisjes, maar ook zeker voor jongens. Het zal ze een hoop zaken verduidelijken, zoveel is zeker! Stap ook in de wonderlijke meisjeswereld en lees dit boek!

Bekentenissen van een flapuit, Renske Derkx
De fontein Tirion, mei 2011, 144 pagina’s, paperback.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789026123030

Dit boek bij: De Fontein Tirion

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.