logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Beasty Bar, 999 games


beasty bar packshot

Beasty Bar is een bijzonder en snel kaartspel, waarin jij de baas bent over het dierenijk. Nou ja … Niet echt de baas, maar jij bepaalt wel een beetje welke dieren er wel en niet naar de poorten van de hemel mogen, de discotheek Heaven. En daarmee bepaal je ook welke dieren door de uitsmijter op straat worden gegooid… Weg er mee! Want net als in de natuur kennen ook de dieren in het spel Beasty Bar een strakke hierarchie. Ieder dier heeft zijn plekje. Sommige dieren zijn groter, slimmer of gevaarlijker dan anderen, andere zijn juist weer slimmer of sluwer… En zo heeft ieder dier zijn eigen voor- en nadelen, zijn zwakke punten en zijn sterke punten.

Kijk bijvoorbeeld altijd uit voor de krokodil en het nijlpaard, die gaan voor niets of niemand uit de weg. Of laat je beschermen door de zebra, die houdt alle gevaarlijke dieren op een afstand. Of laat de slang alle dieren op volgorde zetten, van hoog naar laag. Zo kun je ook gebruikmaken van een papegaai, een kameleon, apen, leeuwen, zeehonden en nog een paar bijzondere beesten.

Al die dieren hebben maar een doel voor ogen: naar binnen in de Beasty Bar. Daarvoor sluiten ze heel netjes aan in de wachtrij, totdat die wachtrij vol is – na vijf dieren is dat al het geval. De voorste twee dieren mogen dan naar binnen, het laatste dier wordt op straat geschopt. Die is af. En zo worden er weer drie nieuwe plekjes gemaakt in de rij, waar nieuwe dieren kunnen aansluiten. En let daarbij vooral goed op de acties van de verschillende dieren. Sommige acties mag je zlehcts een keer uitvoeren, anderen komen iedere beurt weer opnieuw terug. Dat herken je heel simpel aan een kronkelsymbooltje op de kaart. Als je dierenkaarten op zijn ga je over tot de puntentelling, waar je de handleiding voor nodig hebt. Het gaat namelijk niet alleen in het grootste aantal dieren dat de bar in is gekomen, maar om het aantal punten dat ieder dier waard is. Sterke dieren zijn weinig punten waard, zwakke dieren juist veel. Het is dus flink puzzelen geblazen om alle sterke punten te benutten, en alle zwaktes te omzeilen…

Beasty Bar kun je spelen met 2 tot vier spelers. Iedere speler krijgt een eigen set kaarten, die je kunt herkennen aan de achtergrondkleur. De dieren zelf zien er telkens hetzelfde uit, wat voor de herkenbaarheid erg goed is. De dieren zijn stoer getekend, in een soort cartoon-achtige stijl. Onder iedere dierenkaart vind je de kracht van dat dier uitgebeeld in een abstract soort symbolen, wat even puzzelen is – de handleiding bij de hand houden is dus geen overbodige luxe. gelukkig weten ze dat ook bij 999 games, en leveren ze een klein briefje mee waarop alle eigenschappen staan omschreven. Het is een erg leuk, verrassend en snel spel, dat je makkelijk in een verloten kwartiertje kunt doen. De uitleg duurt even, want je moet wel weten wat al de dieren kunnen en doen voor je het spel goed kunt spelen, maar als je het spel voor het eerst speelt kun je ‘m het beste gewoon gaan spelen. Al doende leer je, en onthoud je ook veel beter welke speciale vaardigheden alle dieren hebben.

Informatie

Beasty Bar, 999 games
Prijs: 12,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 20 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.