logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Battle Royale bordspel, Identity Games

Gamers zijn natuurlijk bekend met het principe van Battle Royale. Het is eigenlijk een kwestie van ‘Last Man Standing’: jij moet als laatste overblijven. Games als Fortnite, Call of Duty en andere shooters gebruiken dit concept al jaren. Ook in films en series zie je het regelmatig terug. Denk aan The Hunger Games of Squid Game. Maar in de wereld van bordspellen gaat het vaak om een race naar de top in plaats van het uitschakelen van je tegenstander. Identity Games brengt hier verandering mee en brengt Battle Royale naar jouw keukentafel!

Weg van het beeldscherm

Het is duidelijk dat we met z’n allen veel te veel achter een beeldscherm verstopt zitten. Dat zorgt voor de nodige ontspanning, maar ook voor problemen. Kinderpsycholoog Ger Ramakers wijst op de risico’s van overmatige schermtijd: “Veel kinderen spenderen vaak te veel tijd aan beeldschermen ten koste van andere activiteiten, met alle gevolgen van dien: verslechterde schoolprestaties, ruzie thuis, geen vrienden in de echte wereld of concentratieproblemen door laat te gaan slapen.” Hij adviseert ouders om schermtijd te begrenzen en meer samen te spelen. Bordspellen, bijvoorbeeld! En met Battle Royale kunnen ze gebruik maken van die kennis en ervaring van hun gametijd 🙂

Leren van bordspellen

Natuurlijk hebben spellen hun leerzame aspecten. Je leert strategisch denken en plannen, plekken herkennen en vaak heb je ook sociale interactie. Toch is dat IRL (In Real Life, voor de oudere lezers onder ons) toch anders dan via de microfoon van je headset. Het brengt meer plezier en je leert ook kijken naar je tegenspelers, om nonverbale communicatie-signalen te herkennen. Kinderpsycholoog Ger Ramakers onderstreept de voordelen van bordspellen: “Kinderen hebben een gezond menu van vrijetijdsactiviteiten nodig, waaronder spelletjes. Bordspellen lijken op wat kinderen leuk vinden op het internet, maar dan zonder eventuele negatieve bijwerkingen.”

Het bordspel Battle Royale

In het bordspel Battle Royale nemen maximaal 4 teams het tegen elkaar op, met ieder 25 krijgers die gelijk verspreid worden over het spelbord. Het doel is dus om elkaar van het bord weg te vagen, zodat jij als enige overblijft. Daarover dadelijk meer! Er is namelijk een extra uitdaging. Net als bij bijvoorbeeld Fortnite wordt ook bij Battle Royale het spelbord alsmaar kleiner, omdat je afzonderlijke tegels kunt laten ontploffen. Alleen het middelste vakje is veilig, dat zit vast op het spelbord. De andere tegels liggen los en kunnen met een lanceerknop weggeschoten worden. Daardoor vallen automatisch spelers van het bord, worden naar andere tegels geschoven of worden onbereikbaar vanaf het middenveld. (en vallen daardoor af).

Verplaatsen en verschuiven

Je speelt het spel met actiekaarten, waarvan je er telkens drie op hand mag houden. Op die kaarten staat heel eenvoudig hoeveel poppetjes je hoeveel stappen mag laten verzetten. Het aantal stappen mag trouwens minder zijn, maar het aantal poppetjes dat je moet bewegen staat vast. Eventuele uitzonderingen (diagonaal verplaatsen, de lanceerbasis verschuiven of juist je tegenstander verplaatsen) staan op het kaartje vermeld. Daarnaast mag je twee keer gooien met een speciale dobbelsteen, waarbij je onder andere ook weer de lanceerbasis mag verplaatsen of hem mag laten knallen. Maar ook kun je een Battle Royale activeren… en daar komt de actie in beeld!

Knokken geblazen

Want hoe versla je nu je tegenstander? Nou, eigenlijk vooral tijdens die Battle Royale-momenten. Staan jouw poppetjes namelijk met een meerderheid om een speelveld? Dan mag je een poppetje van een tegenstander als oorlogsbuit claimen. Er mogen maximaal 5 poppetjes op een speelveld staan. Kom je er als zesde poppetje bij, dan mag je één van de bestaande poppetjes verschuiven in dezelfde richting als jouw poppetje kwam. En met een beetje geluk…. is dat naar een plek waar eerst een tegeltje lag. Dan heb je namelijk weer een tegenstander uitgeschakeld! Wil je nog meer diepgang? Dan kun je het spel uitbreiden met speciale actiekaarten waar je tijdens het spel uit kunt kiezen.


Ga direct naar Battle Royale op BOL.com.

Recensie over Battle Royale

CooleSuggesties topper

Battle Royale is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een spannend bordspel waar je een beetje bij na moet denken en slinkse strategie kunt gebruiken. Als bonus is een bordspel als deze ook nog eens goed voor de sociale interactie en ontwikkeling van kinderen. Het spelbord is leuk uitgevoerd, met vrolijke poppetjes in vier verschillende klassen, ieder met hun eigen strategische opties. Het vlotte spel is snel neergezet en is geschikt voor 2-4 spelers.

Score: 9


Informatie

Titel: Battle Royale
Uitgever: Identity games
Genre: bordspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 24.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.