logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Bataviawerf, Lelystad


Midden in Nederland (bijna letterlijk) vind je een uniek stukje van onze geschiedenis. In de haven van Lelystad vind je een replica van het VOC-schip De Batavia, dat helemaal op authentieke wijze is nagebouwd. Plank voor plank, met de hand gezaagd, geschaafd, bewerkt en geschilderd. Een project dat een paar eeuwen geleden tien maanden duurde, heeft in onze moderne tijd maar liefst tien jaar geduurd. De reden? Geen bouwplan! Al die technische kennis en ervaring is in de loop der jaren ontzettend verbleekt, waardoor het hele schip en diens constructie opnieuw bedacht moest worden. Inclusief wat struikelblokken, uiteraard.

De Bataviawerf heeft een indrukwekkende entree. Het hoofdgebouw is indrukwekkend vormgegeven, met een grote robuuste balie en de nodige piraten- en scheepvaartsnuisterijen die je kunt kopen. Vanuit daar kun je een rondleiding volgen, die door één van de vele vrijwilligers wordt verzorgd. De inhoud van de rondleiding zal per keer dus iets verschillen. De rondleiding die wij hebben gevolgd was echter briljant, Duidelijk, onderhoudend en zowel interessant voor volwassenen als kinderen. Waar onze rondleiding een wat grote nadruk had op het verschil tussen het leven op het schip toen en de luxe van nu, leek de rondleiding na ons juist wat meer aandacht te hebben voor de bouw en de constructie. Ieder z’n interessegebied natuurlijk, en dat gaat ook op voor de vrijwilligers.

Het is erg indrukwekkend om op het schip De batavia rond te mogen lopen. Dat vonden ook onze kinderen. Sommige momenten waren wat spannend, met smalle steile trapjes zonder trapleuning. Daar konden mensen die het niet aandurfden echter even wachten, terwijl de rest doorging en weer terugkeerde. Onze gids leidde ons op een leuke manier door het schip, wees ons grappige details en vertelde over de reden ervan in de oude tijden. Ook de kinderen werden daar leuk bij betrokken.

Na het bezoek aan het schip zijn er nog mogelijkheden te kijken bij de verschillende werkruimtes, waar gewerkt wordt aan het schip. Spijkers en decoraties worden namelijk met de hand gesmeed in de smederij, het hout wordt met beitels en gutsen bewerkt en afgewerkt, het hout wordt met de hand geweven en geknoopt: en je mag dat allemaal zien. Soms kunnen kinderen ook meehelpen, zoals bij het smeden van spijkers of het knopen van een springtouw. in het hoofdgebouw waren ook verschillende activiteiten georganiseerd, hoewel er wat meer te doen was dan normaal vanwege de herfstvakantie. Zo konden kinderen een eigen allemansknoopsleutelhanger maken, of een houten VOC-zwaard versieren. Erg leuk, met fijne aandacht van de vele mensen die er rondliepen.

In het hoofdgebouw van de Bataviawerf is ook een restaurantje aanwezig, de Taveerne. in eerste instantie was het niet geheel duidelijk of het een zelfbedieningsrestaurantje was of dat er aan tafel werd geserveerd. Het bleek het tweede geval, maar wij waren niet de enige die hier onzeker over waren. De kaart was eenvoudig, zoals je mag verwachten bij een restaurant als De Taveerne, maar de maaltijden waren ook te basic, te eenvoudig. De prijs-kwaliteitverhouding was niet in verhouding. Een beetje extra aankleding had al veel goedgedaan. Een pluspunt voor de ouders: De Bataviawerf grenst aan winkelcentrum Bataviastad. je kunt een bezoekje aan De Bataviawerf dus prima combineren met een shopsessie aan Bataviastad!

Ons oordeel over De Bataviawerf, gegeven door onze jongste zoon / oudste zoon / volwassenen: 10 / 9 / 9

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.