logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Het basisschoolboek, Jacqueline Wouda

Zitten jouw kinderen op de basisschool, of moeten ze daar binnenkort naar toe? Dan is Het basisschoolboek een boek dat je zeker eens gelezen moet hebben. Want naast de schoolgids zijn er een heleboel zaken waar je als ouder geen weet van hebt: wat de plichten en rechten van ouders zijn, bijvoorbeeld, hoe schoolgesprekken in zijn werk gaan, toetsen en leerlingvolgsystemen (bijvoorbeeld het Cito), en bijvoorbeeld medezeggenschap op school.

Het boek neemt je van groep tot groep aan de hand: van groep 1-2 naar groep 3-4, 5-6 en 7-8. Daar lees je over leerdoelen, de ontwikkeling die je kind moet doormaken (zowel op het gebied van leerstof als sociaal-emotioneel) en tegen welke problemen en keuzes je kunt aanlopen. Daarbij staan de hoofdstukken bol van tips en ervaringen van ouders. Handige weetjes die je aangereikt krijgt vanuit Cito, websites en activiteiten die je thuis kunt doen om je kind te stimuleren, en veel, veel meer. Naast de lopende tekst vind je door het hele boek citaten en ervaringen in de kantlijn, en kadertjes met tips en trucs. Het boek oogt hier door soms wat druk, maar het biedt wel een schat aan informatie.

Maar op die standaard ontwikkeling zijn natuurlijk talloze uitzonderingen: kinderen die heel goed kunnen leren, of juist achterblijven op een bepaald gebied. Hoe gaat de begeleiding op school, en wat kun je er thuis aan doen om je kind verder te helpen? Ook pesten op school en in de klas komt aan bod. De samenwerking tussen school en thuis komt hier ruim aan bod. Daarbij zijn er plichten die een school moet nakomen, en rechten waar jij als ouder aanspraak op kunt maken. Die zijn lang niet altijd duidelijk, laat staan dat ze in een schoolgids worden genoemd. Door dat schemergebied ontstaan vaak vervelende conflicten, die makkelijk voorkomen kunnen worden. Het basisschoolboek geeft je een onafhankelijke bron van informatie. Bovendien vind je achterin het boek een volledige opgave van de gebruikte literatuur en bronnen.

Het basisschoolboek, Jacqueline Wouda
Kosmos uitgevers, augustus 2013, 256 pagina’s, paperback.
Prijs: 22,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789021553399


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.