logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Reis in je eigen keuken af naar India met Basisboek India


basisboek-india Gemberwortel, chilipeper en kokos bij de hand; we gaan een reis maken naar een ver land dat in ons land zwaar onderdertegenwoordigd is: de Indiase keuken! Het land van curry, lamsvlees en kruidige potten eten. Omdat wij er maar weinig van weten is de keuken veelal onbekend. En onbekend maakt onbemind. Wat de boer niet kent, dat eet-ie niet, dat soort uitspraken zijn hier helemaal op zijn plek. En dat terwijl de Indiase gerechten helemaal niet zo moeilijk zijn om te maken – zolang je maar weet wat je doet. Basisboek India maakt het je makkelijk door klassieke Indiase gerechten te verzamelen en te vertalen naar de moderne tijd!

Bijdetijds klassiek

Doordat de gerechten van Basisboek India zijn vertaald naar de moderne maatschappij weet je bijna zeker dat je alle ingrediënten zonder problemen kunt vinden in je supermarkt. Ik heb maar van een paar gerechten ingrediënten gespot waarbij je een reisje naar de lokale toko zou moeten ondernemen, en dat is wel prettig.

Overzichtelijk en toch niet

Ieder recept van Basisboek India is stijlvol vormgegeven, met de titel in een handgeschreven lettertype, daaronder in kapitalen een inleiding en netjes verdeeld de benodigde ingrediënten en bereidingswijze in stappen verdeeld. Heel duidelijk en overzichtelijk allemaal, waarbij de gekozen lettertypes het boek een exotisch tintje leveren. Het nadeel vind ik persoonlijk het lettertype van de namen van de gerechten. Het handgeschreven font is namelijk zo speels, dat het niet altijd goed leesbaar is. En tja, hoe heet zo’n gerecht dan eigenlijk? Gaaf zijn wel de prachtige kleurenfoto’s, die laten zien hoe de gerechten er uit moeten zijn. Altijd handig om te weten!

Hoofdstukken van Basisboek India

Een goede indeling is heel belangrijk bij kookboeken, vind ik zelf. Omdat de Indiase keuken wellicht niet zo bekend is, is het ook prettig om te beginnen met een algemene inleiding. Na dat algemene stukje duikt de schrijver de voorraadkast in om te tonen wat er niet mag ontbreken. Daarbij kom je ook 15 specerijen tegen die echt niet mogen ontbreken. De Indiase keuken is er inderdaad eentje van geuren en kleuren! Na die introductie ga je aan de slag met bijgerechten en snacks, groenten en linzen, vis, vlees, gevogelte, brood, rijs en natuurlijk mogen ingemaakte groentes en Chutneys niet ontbreken. En wat dacht je van de heerlijk zoete desserts, om die pittige maaltijden mee te blussen? Smakelijk reizen! Basisboek India, Amandup Uppal uitgeverij Becht, 256 pagina’s, hardcover. Prijs: 29.95 euro. ISBN: 9789023014928

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

 

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.