logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Barbecue en plancha, Stephane Reynaud

Er is een nieuwe trend op het gebied van barbecueën: plancha. Daarbij bak je niet op een rooster, maar gebruik je een plaat om op te bakken. Dit boek combineert de technieken van barbecueën op houtskool, gas of elektriciteit met de nieuwe trend plancha. Het boek Barbecue en plancha bevat meer dan 150 recepten, die helder zijn omschreven en zeer smakelijk op de foto zijn gezet. Het water zal je zonder twijfel de mond inlopen.

Het boek zelf is ingedeeld in een aantal hoofdgroepen. Zo is er een hoofdstuk voor spiesen en een hoofdstuk voor yakitori’s. Maar natuurlijk kunnen hoofdstukken voor worstjes, gebraad, burgers, ribstuk en koteletten niet ontbreken. Als laatste hoofdstukken worden extreem grote stukken vlees besproken, ga je aan de slag met vis en zeevruchten, bijgerechten en grote pannen schaaldieren.

Maar ook tijdens de hoofdgerechten kom je veel variaties op eenzelfde thema tegen. Ideaal als inspiratie en uitbreiding van je standaard gerechten. In de rechterbovenhoek van iedere pagina staat een kleine illustratie, zodat je weet wat voor soort vlees en afgebeeld is. Grappig en los. Onder in iedere pagina vind je in Barbecue en plancha ook zo’n vrolijke krabbel staan.

Bijzonder is de manier waarop de recepten zijn weergegeven. Natuurlijk begin je met een titel en een korte omschrijving, en lees je voor hoeveel personen het gerecht is. Er wordt netjes omschreven hoe lang de voorbereidingstijd is en hoe lang je nodig hebt voor de bereiding zelf. Daarna vind je alle ingrediënten. Deze zijn meestal eenvoudig en overal te vinden, maar een enkele keer wordt er een minder toegankelijk ingrediënt gebruikt. Het bijzondere van de gerechten zit hem in de omschrijving van het recept zelf: deze is niet stapsgewijs zoals je zou verwachten, maar aan één stuk door geschreven. Van de ene kant is dat logisch, want wie gaat er nu met een kookboek achter de barbecue staan? Bovendien is het een erg leuke manier om de gerechten luchtig en humoristisch te houden: en dat is in het boek barbecue en plancha zeker gelukt. Het is smakelijk en mooi vormgegeven, heeft een volwassen uitstraling, en is daarnaast nog leuk om te lezen ook!

Barbecue en plancha, Stéphane Reynaud
Fontaine uitgevers, juni 2013, 256 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789059564930


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.