logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Barbecook Amica tafelbarbecue

Barbecueën is in mijn ogen altijd een gezellige maar ook redelijk individualistische bezigheid: hoewel de kooktechniek onlosmakelijk verbonden is met gezelligheid en drukte (waarschijnlijk door de combinatie van veel lekker eten en goed weer) is het altijd een persoon die zich regelmatig aan die gezelligheid moet onttrekken. Veelal is dat natuurlijk de man, die het van nature leuk vind om vuurtjes te stoken en te spelen met vlees. Het nadeel is dat je dan als man gebonden bent om tijdens het eten regelmatig op te staan om voor het eten te zorgen: zwoegend boven het hete houtskool. weg van alle gezelligheid. Ook is het aansteken van de barbecue een een geheim waar slechts weinig mannen echt kaas van hebben gegeten. Getuige de vele rookwolken die met regelmaat over onze tuin zwerft zijn er bij mij in de buurt bar weinig mannen die deze nobele kunst beheersen.

Sinds vorig jaar ben ikzelf ook aangestoken door het BBQ-virus. Mijn eerste kogelbarbecue is redelijk vaak gebruikt, met wisselend succes. Hoewel het wel leuk was, waren de gerechten niet altijd even geslaagd: deels doordat het vuur te heet of te zwak was… oefening baart kunst, dus dit jaar had ik het voornemen om deze kooktechniek verder eigen te maken. Tot ik de Barbecook Amica trof. Een tafelbarbecue! Zo kun je dus met z’n allen tegelijk gerechten bereiden, zonder dat er iemand (lees: ik) van tafel hoef om de lapjes vlees, groenten en andere gerechten hoef te controleren op gaarheid en om hoef te draaien. En: het zou gemakkelijk zijn om te gebruiken… tja… dat bepalen we zelf wel!

Sinds kort is er een witte variant op de markt, en dat ziet er natuurlijk wel zo fris uit. Het was even wachten, maar dat was het meer dan waard. In de doos zitten de barbecue met rooster, een bakplaat, vier tangen, een houder om de platen te plaatsen en te verwijderen en een startersset, bestaande uit 500ml aanmaakgel en 600 gram cook chips. Genoeg voor twee keer barbecueën. Verder werkt het kinderlijk eenvoudig. Plaats de Amico op tafel, doe een halve liter water in de keramieken bak, en plaats vervolgens de metalen houder in het water. Doe hier 250ml gel in, leg het kleinste rooster bovenop de gel en leg daar 300g cook chips (een soort rookvrije houtskool op basis van bamboe) en steek de gel aan. Met lange lucifers (de eerste keer ging ik hier de mist mee in. Dat nooit weer 😉  Vergeet dus niet: lange lucifers.) en na ongeveer 20-30 minuten kun je het bovenste rooster erop leggen – de cook chips zijn dan voorzien van een wit aslaagje. Klaar. Geen gerotzooi met lastige aanmaaktechnieken, vuurtjes stoken of wat dan ook. Aansteken, even wachten, bakken. Allemaal samen, kind of volwassenen: iedereen een spiesje in de hand en grillen maar!

De Amica is geschikt voor twee tot vier personen. Dat heeft weinig te doen met het relatief kleine grilloppervlak, maar eerder met de tijd die je hebt om te bakken: ongeveer een half uurtje, dan is het wel gedaan. De kooltjes verliezen hun warmte dan in rap tempo, waarna het niet meer haalbaar is om nog wat zinnings te bakken. Een nadeeltje wellicht, maar met vier personen heb je dan wel flink gegeten. En je kunt je barbecue-praktijken hier een beetje op aanpassen: spullen die flink moeten garen eerst, daarna de gerechten die je even moet verwarmen of stomen. Dat de kooltjes zo snel afkoelen na die tijd is ook weer een pluspunt: je hoeft de barbecue niet een nacht buiten te laten staan om verder af te koelen, een ruim half uur na de laatste bruikbaarheid zijn de kolen al koud genoeg om te worden weggegooid. Wat mij betreft: barbecue meets gourmetten: een gouden combinatie!

Amica tafelbarbecue, Barbecook
Prijs: ca. 79,95
Verkrijgbaar in zwart en wit

Je barbecuebenodigdheden koop je snel online via:
CoolBlue | BOL.com

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.