Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Recensie: Bapas, belgische biertapas, Karl van Malderen
Hoewel d’r in Nederland heel wat biertjes achterover worden geslagen moet je voor echt bier toch in Vlaanderen zijn. Sorry, maar het is niet anders. In Vlaanderen is bier drinken echt een lifestyle, waar je best trots op mag zijn. Eetcafés hebben een uitgebreide kaart staan, waar je naast gewone pils ook donker, licht en allerlei varianten daartussen kunt bestellen. Maar drinken alleen is niet zo slim. Daar kun je maar beter ook een hapje bij eten. En daar heeft Karl van Malderen, docent voedings- en gezondheidsleer aan de Erasmushogeschool in Brussel iets op bedacht: bapas! Kleine en middelgrote gerechten die perfect aansluiten op de smaak van verschillende soorten bier.
Het boek Bapas begint met een uitgebreide uitleg over de verschillende biersoorten en de karakteristieken die daar bij horen. Welke zou zoet, bitter, vol van smaak of juist niet? Welke smaken laten zich goed combineren met bier? Met duidelijke bewoordingen en een handig symbolengebruik zie je in een oogopslag waar je aan toe bent. Na deze uitleg krijg je een flink aantal gerechten voor de kiezen, waarvan een opvallend groot aantal gerechten op basis van vis zijn. Per gerecht vind je – hoe kan het ook anders – een biersuggestie. Met tekst en uitleg, uiteraard, want je moet niet zomaar iets doen zonder te weten waarom.
Bapas is een gat in de markt. Het aantal bierdrinkers stijgt in Nederland gestaag, en de Vlaamse invloed breid zich langzaam naar het noorden uit. Echte bierkenners zijn we natuurlijk nog niet, en om daar dan zo maar iets bij te bestellen… dat zou alleen maar afbreuk doen aan zowel het bier als het eten. Het stoer vormgegeven boek heeft niet echt een hoofdstukindeling: na de inleiding volgen alle recepten. Die worden duidelijk ingeleid met een biersuggestie, die al twee pagina’s in beslag neemt. Daarin lees je hoe droog het bier is, de volmondigheid, de smaaklengte, maar ook de het aroma dat die biersoort kenmerkt. Het recept zelf is ook twee pagina’s groot. In de inhoudsopgave vind je alle gerechten, met daaronder direct de biersoort die past bij dat gerecht. Zo weet je meteen waar je naar moet zoeken, en dat is wel zo prettig.
Bapas, Karl van Malderen
WPG, 192 pagina’s, hardcover.
Prijs: 24,99 euro. ISBN: 9789022331033