logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Banbao bouwstenen


Het succes van bouwblokjes is ruim en breed bewezen. Bouwen met bouwstenen zorgt voor de ontwikkeling van kinderen op ontzettend veel fronten: fijne motoriek natuurlijk, ruimtelijk inzicht, fantasie en sociaal-emotionele ontwikkeling zijn er slechts een paar van. Het is dan ook niet verbazend dat er een aantal merken zijn die een dergelijk product aanbieden.

Als het op bouwblokjes aankomt, zullen de meeste mensen denken aan LEGO. Onterecht, want er zijn ook erg leuke alternatieven beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Sluban, die we eerder recenseerden, het nieuwe Kre-o of het sinds-kort-in-Nederland-verkrijgbare Banbao. Deze vier merken sluiten prima op elkaar aan, en zijn door elkaar heen te gebruiken. Verschillen zijn er natuurlijk wel, hoewel deze niet altijd even groot zijn. Sluban valt op doordat de blokjes wat minder zijn afgewerkt, en daardoor niet zo lekker op elkaar aansluiten. Daardoor is het bouwen niet zo fijn. BanBao, LEGO en Kre-o zijn beter afgewerkt, waarbij de blokjes van BanBao iets steviger op elkaar geschoven lijken te worden. LEGO en Kre-o kunnen gebruik maken van verschillende franchises, zoals Disney (LEGO) en Transformers en Battleship (Kre-o) waardoor ze door fans van die merken een voorsprongetje hebben. BanBao heeft dat (nog) niet, en houdt het dan ook op de leuke, neutralere speelsets, waarmee je het boerenleven, het stadse leven en het leger kunt naspelen.

Het ontbreken van franchiseprogramma’s heeft ook zijn voordelen: de franchisemerken willen natuurlijk dat de bouwsels heel erg lijken op de producten die ze in de (teken)films laten zien. Het gevolg? Voorgevormde blokjes die zorgen voor een glad en strak afgewerkt resultaat. En met als nadeel dat je d’r maar één ding van kunt maken. BanBao houdt het wat dat betreft eenvoudiger, en laat veel meer tot de verbeelding over. Natuurlijk zijn ook hier voorgevormde hekjes, deuren en accessoires die alles een stukje echter maken, maar je hebt veel meer creatieve vrijheid om er je eigen ding mee te doen.

Opvallend bij BanBao zijn ook de poppetjes, die ze TOBEES noemen. Ze bestaan uit verschillende onderdelen, waarbij de voetjes wel het meest in het oog springen. De Tobees hebben geen scharnierende benen, maar twee voetjes die twee vakjes naar voren wijzen. Je hebt dus een vlakje van 2×2 nodig om ze te kunnen plaatsen. Daardoor staan de poppetjes erg stevig. Ook heb je hierdoor niet het probleem dat je wel bij bijvoorbeeld de LEGO-poppetjes hebt na een paar jaar, waarbij het ‘heupgewricht’ versleten is, en waardoor de poppetjes zo maar naar voren buigen. Wil je de Tobees laten paardrijden, dan haal je de voetjes er onderuit om ze op een paard te plaatsen.

Zoals gezegd: de BanBao bouwsteentjes zijn netjes afgewerkt, en schuiven stevig en solide vast. De dopjes waarmee je ze vastklikt op elkaar zijn wat langer dan bij LEGO, waardoor ze iets steviger zitten. Daarmee kun je dus goed vooruit! Banbao maakt gebruik van een aantal series die kinderen zeker zal aanspreken. Voor jongens zijn er auto’s, boerderij, brandweer, citylife, haven, leger, marine, politie, trein en vliegveld. Een aantal van die series kunnen ook prima voor meiden gebruikt worden. In de categorie meiden vind je enkel de serie boerderij, maar citylife, trein en vliegveld zijn ook erg geschikt. Je fantasie is de grens!

Banbao bouwpakketten
Prijs: vanaf 0,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.