‘Er was eens een koning machtig en groot
Die had slechts één vijand en dat was de Dood.
Waarom moest de Dood toch zijn leven bederven
Waarom was hij zo bang zo bang om te sterven?’
Zo begint Ballade van de Dood, over een koning die na overleg met zijn geleerden de Dood laat opsluiten in een glazen kooi:
Nog nooit was het volk zo gelukkig geweest, jaren en jaren vierde men feest. Maar een leven zonder einde is niet zo leuk als het lijkt. Na een periode van feesten en roekeloos gedrag, slaat de verveling toe. De Dood is onmisbaar, de Dood moet bevrijd worden. Maar wie durft dat te doen? Je bent dan immers zelf de klos. Uiteindelijk is het de koning die de stoute schoenen aantrekt.
De oerversie van Ballade van de Dood schreef Koos Meinderts al in 1983, in zijn debuutboek Mooi Meegenomen. Jaren later maakte hij samen met Harrie Jekkers een berijmde versie van het verhaal en kwam het als lied terecht op Roltrap naar de maan van Klein Orkest. Het verhaal heeft de kracht van een sprookje en spreekt jong en oud aan.
Het liedje wordt dan ook al sinds jaar en dag gebruikt om kinderen te leren omgaan met het verlies van een dierbare. Dat verlies is natuurlijk nooit heel erg leuk, maar in het boek wordt al snel duidelijk dat de dood een deel uitmaakt van het leven. Zonder dood geen nieuw leven, het is onmisbaar in een normale samenleving. Dit diepe gegeven wordt fantastisch geïllustreerd met de illustraties van Piet Grobler, waardoor het verhaal zo mogelijk nog meer diepgang krijgt, maar zeker handen en voeten. Daardoor is het dan ook eindelijk mogelijk om het verhaal aan een kleiner groepje te vertellen, waarbij de blik van de toehoorders ook gestreeld wordt. Dit boek bewijst echter dat Ballade van de Dood de tand des tijds heeft doorstaan, en nog vele kinderen zal helpen om te gaan met het leven én de dood.
Ballade van de dood, Koos Meinderts, Harrie Jekkers en Piet Grobler
Lemniscaat, 2009, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. ISBN: 9789047701095
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: